2014, AWC, AWC-Event, Event #16, Värd – HHG, whiskyafton

AWC – Event 16 – 140531

Med ett 8 flaskor starkt startfält så samlades åter medlemmarna i klubben hemma hos HHG som var omgångens värd för aftonen och där klubbens 16:e event skulle äga rum.

awc16_lineup

I vanlig ordning så bestämdes startordningen (4 sorter, á 2 sittningar) på plats och där vi då försöker förutse smakerna innan för att kunna smaka av de lite mindre smakrika sorterna först och kanske också kunna justera “färguppsättningen” på de båda startfälten så att det inte blir alltför lättgissat. (vi kör med upplägget ‘halv blindprovning” – vi vet vilka sorter som finns med men inte i vilka glas)

Kvällen till ära så hade vi med oss en inbjuden gäst (SHG) då vi var en man kort i den ordinarie laguppställningen. Lika kul var också att vi via en gäst vid några av våra tidigare events fått möjlighet att testa en flaska ifrån hans tunna hos Mackmyra. Denna flaskan och dess ursprung hölls dock helt hemlig tills efter den första provningen och där man sedan fick gissa på dess ursprung. (Ett stort tack till dig Markus!!) 

awc16_lineup1

Första linup’en kom att bestå av följande sorter (fr. v. till h.)

# Cardhu 12 y.o 40% (12,80 p)
# Mannochmore 1991 (SWF-14) Refill Sherry Butts (14,20 p)
# *Hemligt blindprov* Mackmyra Reserv Sherry 45% (16,20 p)
# Macallan Fine Oak 10, 40% (14,00 p)

cardhu_12 mannochmore_swf14 mackmyra_reserve macallan_fineoak_10

När vi provsmakar så brukar vi gå igenom glasen ett och ett tillsammans och skriva ner egna anteckningar, poäng och omdömen samt våra gissningar på sorterna (se länkar för varje enskild sort).

Från första omgången kan överlag nämnas att ingen hade alla rätt men där många lyckades pricka in i vilket glas *frågetecknet* (?) och det hemliga blindprovet fanns. Cardhu upplevdes av många lite för tam och för lätt och där Mannochmoren bjöd på härliga inslag av aprikos. Den 10-åriga Macallan på 40% tycktes växa till sig lite grann och fick mera smak om den vattnades ytterst försiktigt. Den största överraskningen från hela kvällen visade sig bli vårt nyinkomna blindprov ifrån Mackmyra och som var en riktigt fullträff och upplevdes som det bästa vi smakat hittills ifrån vårt svenska och inhemska destilleri strax utanför Gävle! 🙂 (Riktigt kul – synd att inte all sprit därifrån håller samma höga klass!)

När kvällen sedan avbröts en liten stund för framdukning av gott käk i form av ris, korvstroganoff, sallad och bröd så fick vi försöka lämna våra svar på av värden ihopsatt liten frågesport som visade sig vara ganska svår. I vanlig ordning var kvällen uppsluppen och munter och där vi nu även kan lägga till ännu en liten felsägning till vår “floskeltopp*”.
(*se högra menyn, “Citat…”)

“Turkisk peppar har jag spytt tarmarna AV mig när jag ätit…” HGU

awc16_lineup2

Den andra sittningen bestod av följande sorter (fr. v till h.)

Yamazaki Single Malt 12, 46% (15,30 p)
Glenmorangie Quinta Ruban, 46% (15,70 p)
# AnCnoc, tushkar, Highland, 46% (14,20 p)
Talisker Dark Storm, 48,5% (15,60 p)

yama12 glenmorangie_quinta_ruban ancnoc_tuskar1 talisker_dark_storm 

Vår andra provning bjöd på en smakrik tolvåring ifrån Japan i form av Yamazaki och som några tyckte hade liten touch av petrolium i doften. Quintas Ruban är en färgrik och komplex whisky ifrån Glenmorangie-destilleriet med härliga inslag av bland annat gräddig mjölkchoklad och var mycket omtyckt och kammade hem kvällens näst bästa resultat.

Provningens sista två kvarvarande sorter visade sig leva upp till de på förhand antagna betingelsen i form av rökiga inslag. Tyvärr blev vi något besvikna på det rökigaste anCnoc hittills har kunnat visa upp då den doftmässigt började och inledde riktigt bra men där sedan röksmaken uteblev lite grann och kändes lite konstlad. Taliskers Dark Storm föll dock i god jord och ansågs av många vara en av de bättre ifrån destilleriet och hade härliga inslag med god rökighet, vaniljtoner och lite rivet apelsinskal. 

Whiskyresultat – Event #16 – Scoreboard:
scoreboard_16

Under kvällen diskuterades också lite grann ett eventuellt intresse för att åter kanske kunna köra en “semester-box” eller alternativt försöka få till en liten större whiskyträff igen, då tiden för att hinna fixa till en box håller på att rinna ut… Framtiden får visa hur det blir med detta då inget närmare beslut togs i frågan. (följ hemsidan för vidare info)

Amnehärad’s Whisky Club tackar alla deltagare för en trevlig afton! 😀
(alla sorters resp. omdömen och poäng uppdateras inom kort…)