2011, AWC-Event, Event #8, Värd – HHM

AWC – Event 8 – 111014

“Whisky utanför skottland” var temat som hade bestämts och som vi hade att rikta in oss på inför när denna 8:e whiskyaftonen skulle hållas och som vanligt vara ett “blindprovs-test” där vi bara vet vilka sorter som är med…

nikkablack tyrconnell amrut_peated_indian nikkataketsuru armorik_singel_malt connemara_peated hakushu_10 brora_1982 mackmyra_forsta_utgavan

Deltagare/Bidragare: (Värd: HHM – 2010-10-01)
AFR: Nikka Pure Malt Black
CPE: Tyrconnell Single Malt
FAN: Amrut Peated Indian
HGU: Nikka Taketsuru 12
HHG: Armorik Single Malt de Bretagne
HHM: Connemara Peated Single Malt
JER (Gäst): Hakushu 10
MSU (Gäst): Sample: Brora Single Malt Whisky 1982 Gordon & MacPhail
+ *Bonuswhisky: (HHM) Mackmyra Den Första Utgåvan

Av nån underlig anledning så valde ingen av oss att bidra med nån av våra svenska whiskysorter utan vi fick istället ett startfält med tre japanare, två irländare och en fransman… Värden hade dock en öppnad första-utgåva av Mackmyra och för att få ett jämt antal sorter i andra omgången fick den ingå i lineup-en. Även ett litet samples-prov (knappt 1 cl/deltagare) av en 26-årig Brora fick agera som överrasknings-whisky och ingå under kvällen. Vi hade också äran att ha med oss en inbjuden gäst, som bidrog med ytterligare en whisky.

event8 linup8

Efter lite diskussioner fram och tillbaka om vilka sorter som skulle smakas tillsammans bestämdes det att vi skulle börja med ett “tema i temat” och köra “asien” i första sittningen.

amrut_peated_indian nikkataketsuru hakushu_10 nikkablack

En omgång som hade en riktig överraskning med sig och det var att vi tyckte så pass illa allihop om den Indiska singelmalten. Förbluffande otäck tyckte vi att den var och det var lite förvånande då den som nykomling på whiskymarknaden har framhållits lite grann…

Japanerna leverarade smakmässigt ungefär som vi förväntat men där vi återigen fick se att det inte är självklart att de dyrare sorterna är godare eller bättre än de billiga och där Hakushu 10 för 369 kr faktiskt kom att bli kvällens bästa whisky.

Efter 1:a omgången var det sedan dags för lite lättare förtäring och det dukades fram en god köttgryta vid namnet “Felldin” och som serverades med ris och lite sallad till..

prisVi passade också även på att under tiden svara på de 11 frågorna i frågesporten som hade utdelats till deltagarna. Vinnaren i denna frågetävling blev CPE som sopade mattan med hela 7 av 11 rätt och som därför fick mottaga det lite roliga priset i form av ett rör med “Bakis-tabletter”.

Vi (FAN) hade också fått ett samples-prov ifrån en av medlemmarnai whiskyklubben TPWC och som i förväg hade delats upp som en liten överraskning, på knappa 1 cl och som också smakades av och betygsattes efter maten. Brora Single Malt Whisky 1982 Gordon & MacPhail

Nämnas kan ju också göras att vi även fick två stycken felsägningar i värdsklass att lägga till handlingarna, hehe

När FAN skulle förtydliga reglerna för vår inbjudne gäst och tala om att betygskalan går i steg om 0,25 poäng, så säger han: – …man betygsätter sedan varje delmoment mellan 0 till 5 i steg om 0,25 poäng, exempelvis 3,45(!!)

Felsägning nummer två stod vår kära “masterpoet” CPE för, som när vi försöker i en diskussion komma på namnet på en restaurang som vi tror har en fågel med i själva namnet snabbt utbrister: – öhh – HJORTEN!??

Inför andra sittningen så var åter förväntningarna ganska höga då vi nu skulle få chansen att smaka bl. a Frankrikes omtalade försök med singlemalts-whiskyn Armorik – Single Malt de Bretagne. Med oss fanns även två irländare och vår “utfyllnadswhisky” Mackymyra – Första Utgåvan.

tyrconnell mackmyra_forsta_utgavan armorik_singel_malt connemara_peated

Vår andra omgång kom ganska snart att visa sig bli en utav våra absolut sämsta omgångar, poäng- och smakmässigt sett där Tyrconellen lyckades knipa förstaplatsen bland dessa fyra sorter som överlag hade ganska låga poäng.
Detta var något som även kom att märkas på den “Fria tillgången” efter att sista omgången avslutats och då alla provade sorter plockas fram och det då är fritt fram att välja vad man vill fortsätta att smaka under resterande tid av kvällen… Det blev rätt mycket kvar i flaskorna att bära hem igen!

Efter summering och sammanställning blev total-resultatet följande:

resultat8lista

Det som händer härnäst för AWC´s del är samples-provning mellan fredagen 4/11 till söndagen 6/11 och omgångens bidragare är AFR. Vidare så har nu även registreringen öppnats för omgång #2 på SoW-sidan för berörda medlemmar och gäster…