2018, AWC, Carlstad Beer & Whisky 2018, Event, FAN, HHM

Carlstad Beer & Whisky 2018

Så också även i år kom en tredjedel av klubben (FAN, HHM) iväg på Carlstad Beer & Whisky-festival som nu hade flyttats från travbanan och istället ägde rum i de fräscha lokalerna på Karlstad CCC, inne i centrum.

 

Överlag ett genomgående bra och lyckat drag tyckte vi båda plus de två kvinnliga medresenärerna som vi hade med oss på mässan. Smidigt också med ingående garderobskostnad i biljettpriset. Ett litet ris vill vi dock utdela angående årets gratisglas som i år var ett mer renodlat ölglas och där man istället (om man inte ville dricka ur plastkopparna som whiskysäljarna bjöd på) kunde köpa ett whiskyprovarglas (av typen porto) för 80 kr med festivalloggan graverad på.

Ett bättre alternativ hade varit att man hade kunnat välja vilket typ av provningsglas man ville ha… Kanske även möjlighet att kunna köpa “glashalsband” som vi inte såg någon försäljare av. Fler sittplatser och “ståbord” hade heller inte gjort något, om vi skall vara lite gnälliga.

Nåväl, vi upplevde ändå årets mässa som lite bättre än fjolårets och där vi nu här tänkte redovisa lite av vad som kom att smakas av oss på whiskyfronten. Som vanligt är centiliterstorleken som får säljas på whiskyprover reglerad till endast 2 cl och det bör man ta i beaktning vid följande smaknoteringar. (som för övrigt är ganska återhållssamma, då det inte är helt lätt att skriva några noter med två glas i handen, lite brochyrer och inte direkt har tillgång till några sittplatser)

Aftonens första smakprov togs vid Clydesdales mässmonter och där vi valde att lägga några av våra dryckeskuponger på en fatstyrkestark och japansk blended-malt som är lagrad på Mizunara (japansk ek) ekfat ifrån Osaka, Japan. (Kaiyo betyder för övrigt hav på japanska) 

Kaiyo Cask Strength (Blended) 53% 949 kr (Sb)

En rund och trevlig whisky med lite bett i. Här hittar vi också en del träfatssmak, halm och torkad frukt. Tål nån droppe vatten som släpper fram lite ingefära(?)

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 14,25, HHM – 14,50 av 20,00 p

Efter en liten rundvandring även på övre våningen i mässhallen och där vi också valde att inköpa oss varsitt whiskyglas (för att kunna ge sorterna mera rättvisa och att inte behöva hällas upp i ölglas) tog vi sikte på det digra utbudet hos Sympoison Shop of Taste och där vi efter en del övervägande kom fram till att vi ville provsmaka en sherrylagrad Ledaig ifrån Cooper’s Choice och som var buteljerad 2015.

Cooper’s Choice Ledaig (1998) 56,5% Cask #0035 (1 av 540 btl) *mässraritet*

En mycket trevlig sherryrökare som vinner på lite vatten. Blir då dock något lite torrare i eftersmaken. Här finns också mycket härliga gummitoner i det rökiga partiet. Riktigt bra!

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 16,75 HHM – 16,50 av 20,00 p

Förutom whisky fanns det även en del ölutställare på mässan och där vi bland annat kom att provsmaka ett par ölsorter hos Gammelbacka Bryggeri (Karlskoga) – Bocköl och B.I.K – Två ganska trevliga öl som dock inte inte kom att betygsättas av oss.

Det gjordes däremot den Indiska whiskyn Amrut Kadhamban 50% ifrån Clydesdale och som vi båda tyckte var en av mässans absoluta höjdpunkter. Kadhamban (som betyder “blandning av olika saker”) är en whisky som fått spendera sin tid på lite olika fattyper förutom de sedvanliga bourbonfaten. Här finns också tid på sherryfat, ex-brandyfat och slutligen romfat inkluderade i listan på fat som har fått ge och sätta sin karaktär på denna whisky. 

Amrut Kadhambam 50% 994 kr (Sb)

En helt fantastisk whisky som det inte finns mycket att anmärka på. Runda, mjuka sherrytoner, fyllig smak och doft, välbalanserad, med god sötma, lite kryddig hetta och med flera smaklager att utforska. En whisky värd att lägga till på önskelistan.  

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 17,50 HHM – 17,75 av 20,00 p

Vid det här laget hade vi nu börjat få upp ångan lite grann och där vi ännu inte smakat nån renodlad rökwhisky… Efter en snabb överblick på alternativen föll valet på att besöka Edrington för att se över Laphroaig-sortimentet och där vi landade på ett smakprov av Lore. – “En whisky framskissad ur en blandning av fat bestående av nya bourbonfat, Quarter Casks och Oloroso sherry hogsheads”

Laphroaig Lore 48% 799 kr (Sb)

Mycket god och väl integrerad/balanserad kraftfull rökighet i kombinaton med god fruktighet och stor komplexitet. Riktigt bra och mycket god rökwhisky! Dessutom med en hygglig prislapp… Kan rekommenderas!

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 17,75 HHM – 17,00 av 20,00 p

Vid ett besök vid Poppels ölmonter (för att försöka bryta av och rensa smaklökarna lite efter rökwhiskyn) smakades, efter rekommendation FUZZLORD 8% “En becksvart öl med massor av humle men utan brända toner. Gjord med Doom Metal i brygden.” Satt som ett smäck! 😀

Efter ytterligare lite rundvandring hamnade vi åter hos Clydesdale där vi nu också fick chansen att hälsa på och slänga några ord med Tina medans vi bestämde oss för att ta ett smakprov ifrån den Taiwanesiska whiskyn Omar (som marknadsförs av Jolly Good Brands) och som vi var lite nyfikna på. Det slutade med att vi landade med två smakprov, för att kunna jämföra: Omar Bourbon Cask 46% och Omar Sherry Cask 46% 

 

Omar Bourbon Cask 46% 856 kr (Sb)

Här finns en liten god citruston, lätt vanilj och ett halminslag. Bättre än förväntat men kanske lite för bourbon-spritig för att falla helt i smaken.

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 12,75 HHM – 12,50 av 20,00 p

Omar Sherry Cask 46% 894 kr (Sb)

Lite bitter nötighet, sherrytoner och mörka träfatstoner. 

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 13,75 HHM – 13,50 av 20,00 p

Sen var det äntligen dags… för den lilla flaskan med den välkända Blackadder-loggan som vi spanat in och som vi inte riktigt kunde placera det japanska namnet på. Eigashima Sherry Cask – en nyhet och en kommande whisky som troligen släpps under mitten av November (hemsidan säger 2018-11-12). En rejält fatstyrkestark buteljering ifrån 2017 och som enligt Tina kommer i en mycket begränsad upplaga till Sverige. Risk för stort köptryck bland whiskygeek’sen med andra ord…

Blackadder Eigashima Oloroso Sherry Cask 61,5% 1.495 kr

Oj, här var det ett rejält tryck… god maltig smak, med lätt fruktiga inslag och där sherrynyanserna är framträdande. Här finns utrymme för en eller två droppar vatten för att hitta rätt styrkebalans. Yummy!

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 16,75, HHM – 16,00 av 20,00 p

Antalet och värdet på våra inhandlade dryckeskuponger för kvällen börjar nu så sakteliga att krympa lite grann och där vi nu börjat fundera lite över vad som mer finns och som vi eventuellt kan vara sugna på att förära våra gommar med. 

En sherrylagrad “Hunnabunna” 2001 ifrån Cooper’s Choice fastnar för våra ögon och fångar vårt intresse hos Sympoison Shop of Taste och som vi slår till på…

Cooper’s Choice Bunnahabhain (2001) Sherry Cask 46% *mässraritet*

Balanserat, gott, mörka bär, dadlar och några russin…

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 16,00, HHM – 16,00 av 20,00 p

Antalet mässbesökare har vid det här laget nu ökat något och vi bestämmer oss för att se över utbudet på andra våningen ännu en gång och där vi stannar till hos High Coast Distillery-montern där det just för stunden är ganska tomt på folk. Deras nya Dàlvve Sherry Influence finns med där i lineupen men som vi faktiskt inom kort kommer att provsmaka här i vår kommande AWC-höstbox, så den hoppar vi. 

Istället blir det ett smakprov på en annan sherrylagrad whisky som enligt etiketten och receptet är baserad på en Oloroso-Sherry Cask Peated version med 45 ppm och som har legat på ett 40-liters fat. Förväntningsvis med en hel del rök i sig alltså… och dessutom med massor av härliga sherrynyanser. Taget!!

High Coast Sherry Cask Peated (45 ppm) 54%

Bra samspel mellan sherrysmaken och röken. Med ett ganska långt avslut.

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 17,25, HHM – 16,75 av 20,00 p

Det kom självfallet också att botaniseras lite grann bland alla diverse ost-, korv- och olivstånd innan tiden var inne och det blev dags att runda av för att hinna i tid till det förbokade bordet och den supergoda middagen på restaurang- och tapasbaren Baron

Stort tack till alla utställare och Carlstad Beer & Whisky!

För ett mässbesök som vi gärna gör om!! 🙂

 

//Amnehärad´s Whisky Club
(FAN och HHM med respektive)