2014, AWC, Event, Munskänkarna

Munskänkarna Ben Nevis/Choklad

När det ifrån det lokala Munskänke-gänget dök upp en inbjudan att få medverka vid en whiskyprovning där det stod Ben Nevis och choklad på schemat så var vi naturligtvis inte sena med att hänga på.

ms

Aftonen ägde rum i Folkets Hus i Otterbäcken och där Staffan Gustavsson och Cenneth Johnsson från TKS, Tunnklappningssällskapet stod som provningsledare för whiskysorterna och där Maria Matsdotter ifrån Kaffe & Pralin medverkade och höll i själva chokladprovningen.

ms_01

Kvällen inleddes med att Staffan och Cenneth pratade lite grann och där vi fick ta del av information om Ben Nevis-destilleriet och om hur whiskyn tillverkas och lagras där innan vi sedan fick börja med att dofta och känna lite på whiskyn som fanns i det första glaset.

Efter att vi fått bekanta oss med whiskyn följde Maria sedan på med lite information om chokladen och dess beståndsdelar och där vi sedan gick vidare och turades om att smaka av och diskutera den följande whiskyn och chokladen och om hur smaker gifter sig.
(Vi i AWC var ganska eniga om att vi nog för vår del som whiskydrickare hellre smakar whiskyn och chokladen var för sig, då smakerna även har en tendens att ta ut varandra lite grann) 

Lite kul var att det att det sedan visade sig att AWC redan i början av året hade hunnit med att testa en TKS-buteljering och som ingått i vårt lilla påskprojekt “Kyckling-boxen” och som var whisky nr 2 för kvällen.

bennevis_tks_winefinish_12

Ben Nevis Wine Finish TKS 12 y.o 55,7%
(Sb-Art nr: 84203) 771 kr
Slutlagrad på ett rödvinsfat från Kalifornien i 18 månader. 300 flaskor producerade.
AWC’s betyg och omdöme >>>

 

bennevis_sherrytks_11Ben Nevis Sherry Cask TKS 11 y.o No 3, 46%
(säljstart 20150102) 698 kr
Den tredje buteljeringen från TKS. Ett saftigt och gott sherryfat har denna gång fått ge den maltiga whiskyn från Ben Nevis en underbart bärig ton. 
AWC’s betyg och omdöme >>>

 

bennevis_winecask13Ben Nevis Wine Cask TKS 13 y.o 52,5%
(Sb-Art nr: 85748) 791 kr
Lagrad i ett amerikanskt vinfat i Warehouse No3 vid Ben Nevis i 13 år. 297 flaskor producerade.
AWC’s betyg och omdöme >>>

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABen Nevis Peated TKS No 6, 10 y.o 60,1%
(Sb-Art nr: 85992) 769 kr
En lite ovanligare rökwhisky och där destilleriet använt sig av rökig malt vid tillverkningen. 310 flaskor producerade.
AWC’s betyg och omdöme >>>

(bilder och info – Clydesdale AB)

Som en referenswhisky fanns det också med ett smakprov av den vida kända blended-whiskyn Famous Grouse och som vi i klubben provat tidigare vid ett flertal tillfällen men där det för kvällen inte blev några betyg satta för just denna whiskyn då vi även hade fullt upp med att smaska på den goda chokladen.

kaffepralin

Tyvärr fanns det ingen närmare förteckning skriven över vilka chokladsorter som provades för kvällen men där ett besök på www.kaffepralin.com kan rekommenderas för den chokladsugne!

munskankarnaSom avslutning på aftonen bjöds det på en härlig och god exotisk bricka med potatisgratäng och vin och där sedan ett trevligt vinlotteri tog vid (tyvärr inga inkommande vinster för AWC’s del…) och där Munskänkarna informerade sina medlemmar om kommande events.

 

Vi säger stort tack ifrån oss i Amnehärad’s Whisky Club!
(…och lovar utvärdera möjligheterna om att kanske försöka hålla nån form av större AWC-provning igen, då önskemål om detta fanns)

scoreboard_bennevis