2013, AWC, BOX-whisky, Event, Kajutan

BOX-whisky – Kajutan

För att fira klubbens 4-årsjubileum i år, 2014, så hade vi ifrån början tänkt att anordna nån form av AWC-event. Vi råkade dock som av en händelse få en inbjudan till en liten större enskild whiskyprovning med BOX-whisky och deras välkände marknadschef Hasse Nilsson. Givetvis kunde vi inte tacka nej till ett sådant trevligt initiativ och erbjudande!

boxwhisky_kajutan

Att själva eventet hölls på Kajutan i Sjötorp, inte långt ifrån där vi bor gjorde ju inte saken sämre, inte heller att det fanns andra närliggande whiskyklubbar representerade och andra whiskyfans. (AWC-truppen var för övrigt något vingskjuten då vi var en man kort pga. utlandsresa och där ställföreträdaren tyvärr tvingades ställa in i sista stund)

Själva provningen inleddes med att Hasse presenterade sig själv och pratade om Sveriges intressanta whiskyhistoria. Han fortsatte sedan med att informera lite om nya BOX-destilleriet, dess uppbyggnad och om deras kommande produkter och framtida “sädesvätska” som inom snar framtid kommer att kunna hittas på SB.

boxprovning01

Själva provningen bestod av sex sorters whisky, varav två stycken destillat ifrån BOX-whisky, och där vi kom att testa dessa i ett blindprov utan att veta innehållet i glasen på förhand. Vi fick också innan vi började dofta och provsmaka det som fanns i glasen till uppgift att försöka hitta två som ej innehöll någon “whisky” (för att få kallas whisky måste ett destillat ha lagrats på ekfat i minst tre år). 

06box

När vi efter en stund och med mycket begrundan hade gått igenom alla glasen så tog Hasse åter ordet för att leda provningen framåt och presentera det vi nyss hade fått smaka på. Men först blev det en liten handuppräckning där alla fick avslöja sin bästa whisky för kvällen…

boxprovning04

Efter sammanräkning av våra händer visade det sig att glas nr 2 och glas nr 6 hamnat på de allra flestas topplista. Innehållet i glas nr 5 diskuterades fram och tillbaka och där de flesta hade den som kvällens sämsta whisky och ansågs av många att tillhöra kategorin “ej whisky”.

Med viss spänning presenterades sedan då hela startfältet. Riktigt överraskande visade sig att innehållet i glas nr 2 och som många höll högst var ett rökigt BOX-destillat (39 ppm) och med bara 22 månader på nacken! Helt otroligt bra och mycket intressant! För AWC’s del så tyckte vi att det var lite förvånande att den 23-åriga Glen Garioch inte höll lite högre klass.

En annan intressant och svåråtkomlig whisky som vi kvällen till ära fick chans att smaka på var “Haddock’s Dram” ifrån Aberfeldy. (som av typ “upphovsrättsliga skäl” varit tvungen att blurras lite på bilden) Skoj!!

Sorterna som provades var, från vänster till höger:

  1. Glen Keith Part Nan Angelen 1996 46,6%
  2. BOX Försmak Rökdestillat 53,3% (22 mån, 39 ppm)
  3. Glen Garioch 23, 54,3%, Passenger Liners by Wiebers Brothers
  4. Aberfeldy 1995 – 2013, 56,2% “Haddocks dram”
  5. BOX Försmak 53,8% Bourbonfat, (orökt destillat, 17 mån)
  6. Old Pulteney 17, 46%

 

boxprovning03

Efter att vi avtackat och applåderat Hasse för den riktigt trevliga provningen och druckit ur våra provningsglas fanns det lättare förtäring i form av landgång fylld med diverse läckerheter att ta del utav vid baren samt en öl eller ett glas vin.

kajutan_scoreboard

Sammanfattningsvis en mycket minnesvärd och trevlig afton där vi i AWC tackar för ett väl genomfört arrangemang, både till Kajutan för värdskapet och till Hasse Nilsson för en intressant och rolig provning med mycket gott att få smaka på! Att BOX för övrigt gör en världens bästa råsprit (enligt Hasse) ja, det kan också vi i AWC skriva under på!

– Detta gör vi gärna om!  😀

//Amnehärad’s Whisky Club