2023, AWC, Event, Ingelred 2023, whiskyafton

INGELREÐ – Vinter 2023

När det dimper ner ett mejl med en förfrågan om AWC inte kanske möjligtvis skulle vilja komma på ett litet hembesök och en liten whiskyträff med en “7-8 drams” hemma hos Staffan själv, en av grundarna till INGEȽREÐ Whisky så tackar man ju förstås inte nej. Ojojoj, vad kul och vad spännande!!

Speciellt om man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Ingelred Whisky - Whisky With An Edge

Så efter att vi lyckats klämma in och bestämma ett provningsdatum (15/12) begav sig 4 st av 6 AWC’are (vi blev tyvärr två man kort pga återbud) ner till Otterbäcken för att få träffa Staffan och sätta oss på stolarna vid ett bord med whisky i redan upphällda glas. Glasen var för övrigt placerade på ett trevligt välkomstunderlägg som hade vår AWC-logga på och som det en liten stund senare avslöjades även hade facit över alla ingående whiskys för kvällen nedskrivet på baksidan. Inbjuden och med oss vid bordet fanns också Arne “på macken”, en lokalt välkänd vin- och whiskyentusiast också hemmahörande i Otterbäcken och en god vän till Staffan (och även kompanjoner i Munskänkarna, Otterbäcken)

Ingelred Lineup - Whiskyträff hos Staffan

Denna maffiga INGEȽREÐ-flight med totalt 8 st whiskys i startfältet hade buteljerad single cask whisky ifrån Ben Nevis i de sex första glasen och där det i de två sista fanns två utomstående whiskys. Provningen inleddes först med lite allmänt och avslappnat prat om bland annat Ben Nevis och om destilleriets historia. Det pratades även en del om själva whiskymärket Ingelred och om flera av Staffans många resor över till Scotland. Det kom även under aftonen att diskuteras en hel del om fatens betydelse för whiskyn som lagras och givetvis även en hel del om Ingelreds tidigare utgåvor. (AWC har haft den stora äran att två gånger tidigare vara med vid INGEȽREÐ-provningar och där vi gillat vad som bjudits på.. Läs mer här 2014 och här 2022). Staffan berättade även att de har välkända importören och whiskyhandlaren Clydesdale AB som samarbetspartner och som leverantör av sin whisky.

Innan nån av oss hade hunnit tjuvkika på facit kom vi också överens om upplägget för aftonens provning och där vi valde att smaka whiskyn helt blint och i turordning. Vi fick sedan under provningen diskutera, bedömma och komma med gissningar på styrka, fatlagringstyp och hur gammal vi trodde att whiskyn var. Efter varje smakad whisky presenterade Staffan sedan facit och även kom med lite mer information (och kanske nån liten anekdot eller berättelse) kring den smakade whiskyn.

Givetvis MYCKET spännande, superkul och rejält svårgissat men också VÄLDIGT trevligt!

Ingelred Whisky Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1% var den första whiskyn att provas.

Ingelred Ben Nevis Marsala Cask 11 yo

En färgstark och doft- och smakrik whisky med stora och ganska söta sherryklingande inslag och som hade gott om katrinplommon och torkad frukt i sig. Munkänslan upplevde flertalet av oss som mycket fyllig och med en något lite torrare fatnot och efterklang. Svag vanilj och en lättare beska kunde också uppfattas i denna mycket goda singelmalt som lagrats hela sin tid på ett Marsala-fat.

Att denna nya whiskyn för i år ifrån Ingelred (som lanserades 13/11) hade spenderat sin tid på nån form av sherry- eller vinfat var vi väl alla ganska snart överrens runt om vid bordet och i våra gissningar. Men att det handlade om just ett Marsalafat var det ingen som exakt lyckades pricka in.

Best. nr: 85883 – 1.358 kr, (Cask #4, 269 st flaskor).

Ingelred Whisky Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2% fanns i glas nummer två.

Ingelred Whisky Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2%

Whiskyn som fanns i glencairnglas nummer två upplevdes hade en något dovare doftton och en lite mer svåridentifierad kryddighet i sig och där “kanel” fanns med som förslag. Även smaktnoten “mandelkubb” kom att diskuteras lite då nån eller några uppfattade en viss bitter nyans som hittades i bakgrunden. Även detta var ett nytillskott i Ingelreds sortiment och lanserades den 13/11 på Systembolaget i år.

Denna spännande och svårgissade 15-åringen visade sig efter att Staffan hållit oss på halster en liten stund och innan facit avslöjades vara en bourbon-lagring som fått sin avslutande tid och finish på ett Pedro Ximenez-fat i 3 år.

Best. nr: 85889 – 1.528 kr, (Cask #609, 302 st flaskor).

Ingelred Whisky Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2% visade sig finnas i glas nr 3.

Ingelred Whisky Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2%

Den tredje whiskyn i startfältet doftade och smakade också den mycket gott och där söta gula plommon, citrus, gröna äpplen och sköljmedel var några av noterna som kom att diskuteras när det blivit dags att ta sig an denna. Ett flertal upplevde den även också som så där härligt smörig i sin karaktär och där även nån skumbanan kunde lokaliseras av någon. Överlag en ganska rund och mogen whisky som uppfattades av de flesta som mycket bra och mycket god! 

Detta visade sig efter lite spretiga gissningar ifrån oss på alltifrån romfat till portvinsfat vara en whisky som lagrats på ett refill bourbon-fat. Nån lyckades komma ganska nära med sin gissing på alkoholstyrkan på denna whiskyn medans den rätta åldern slutligen fick avslöjas av Staffan efter en stunds betänketid. 

Best. nr: 85325 – 1.362 kr, (Cask #384, 85 st flaskor).

Ingelred Whisky Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0% var den fjärde whiskyn ut denna aftonen.

I glas nummer 4 och som också var kvällens ljusaste whisky till utseendet var även det en ren bourbon-fat-lagring. Också detta en fatstyrkestark singlemalt fast nu med något lägre alkohlstyrka än den föregående och med en helt annan doft- och smak. Gummitoner var något av de första noterna som kom upp och där den också upplevdes som lite fenolisk av några. Den hade också en lättare beska i sig och med något lite kortare eftersmak än whiskyn som smakades på innan.

Best. nr: 53111 – 1.481 kr, (Cask #482, 237 st flaskor).

Ingelred Whisky Ben Nevis Bourbon 17 yo (2023) 56,1% hittades i glas nummer fem.

Ingelred Whisky Ben Nevis Bourbon 17 yo (2023) 56,1%

Whiskyn som fanns i det femte glaset för kvällen hade för många en något chokladnyanserad not i sig och där även nån form av fruktig plommonmarmelad och en härlig tropisk fruktighet kunde hittas. Fantastiskt god och en favorit hos många av oss. Här hittades även åter lite gröna äpplen, vanilj och även en liten ton av tobak nånstan lite längre bak i bakgrunden. Mycket gott och en riktigt härlig whisky!

Denna nya whiskyn för i år visade sig också den komma ifrån ett ex-bourbonfat och där Staffan också berättade hur bra man ofta tycker att Ben Nevis-whiskyn brukar bli i kombinatonen med just denna typen av fat byggda av amerikansk ek och där man också därför försöker hitta flera sådana när man ger sig ut på fatjakt. Denna cask strength-utgåvan släpptes också den 13/11 i år.

Best. nr: 85058 – 1.668 kr, (Cask #398, 248 st flaskor).

Ingelred Whisky Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4% var den sjätte whiskyn ut.

Ingelred Whisky Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%

Whisky nummer sex visade sig vara den sista INGEȽREÐ-whiskyn som fanns med i kvällen startfält men var också den som var äldst. Detta berättade Staffan var en whisky som man ursprungligen lagrat i ett bourbonfat i 10 år och som man sedan överfört till ett kaliforniskt rödvinsfat. Detta fatet har man sedan låtit lagrats ytterligare i hela 11 år innan man nu nån månad strax innan jul lanserade denna whisky. 

Torkad frukt, lite choklad (mörk polly), möbelfernissa och söta mörka plommon (både blåa och lila! 🙂 ) var några av de mycket goda nyanserna som vi kunde hitta i denna mycket goda och välgjorda whisky som även hade lite chilihetta i bakgrunden. Möjligen kunde även en del lätt vinösa (sherry)stråk uppfattas i denna sugkaramell som man ville njuta av så länge man bara kunde. Mycket bra!

Best. nr: 85900 – 2.117 kr, (Cask #1300, 210 st flaskor).

Ardnamurchan Sherry Cask Peated (2023) 50% – sjunde och näst sista whiskyn för aftonen.

Ardnamurchan Sherry Cask Peated (2023) 50%

I glas nummer sju och till det redan helt enastående startfältet så hade det även smygit in en annan nyhet och som ifrån 1/12 också den kan hittas i sortimentet hos leverantören Clydesdale AB.

En mycket god sherrywhisky som vi uppfattade hade en lätt rökig ton och kanske en liten förnimmelse av petrolium och mineral i ytterkant tillsammans med gräddkola och vanilj. Har fanns även en del inslag av bränt socker, choklad och kanske även lite kaffe(?) som kunde hittas i denna mycket goda whisky.

Detta är en singlemalt ifrån det relativt nya destilleriet Ardnamurchan på den skotska västra kusten av höglandet. -Denna första batchen (med beteckningenAD/ Sherry Cask Release) är skapad av en mix av 31 st Oloroso and Pedro Ximénez-fat varav 25 st med rökig malt och 6 st helt orökiga. (Att även denna härliga sherryrökare föll i god jord hos oss i AWC behöver kanske inte nämnas två gånger…)

Best. nr: 11606 – 649 kr

Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5% kunde hittas i glas åtta, sist men inte minst… 😉

Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%

I det sista och åttonde glaset och som ‘en katt bland hermelinerna’ hade Staffan även tagit med denna härligt sötrökigt och sherrydoftande blended-whiskyn ifrån Elixir Distillers. (Ojojoj, som om inte allt det vi redan fått smakat på varit gott nog! Fast också kanske lite vågat till ett gäng med röknördar 😁).

Här hittades, förutom alla goda och sherryklingande inslag även en mycket tilltalande och smakfull rökighet där även en del saltstänkt tång ifrån havet och färskt trä kunde läggas till våra smaknoter. Kanske inte helt överraskande fick även denna rökiga sherrywhisky höga poäng av oss i AWC. 

Best. nr: 59091 – 881 kr

Startfält - whiskyprovning - INGEȽREÐ

Sammanfattningsvis en HELT MAGNIFIK whiskyafton vi fick vara med om och ett MEGASTORT TACK(!!!) till Staffan och INGEȽREÐ WHISKY för en mycket imponerande och intressant provning! (Önskedrömmen ifrån whiskyklubbens sida vore väl att få se en rökig Ben Nevis-lagring på PX-fat!)

En otroligt generös och kul whiskyträff med åtta helt fantastiska whiskys som smakades under denna kvällen! För att inte tala om den helt oförglömliga smakupplevelsen hos de tre sjuttonåringarnas olikheter och skillnader som de fått efter att ha spenderat sin tid på bourbonfat. Wow! 👍👌
(Och tack även för bjudpizzorna som ju inte heller gick av för hackor!! Supergott!)

 INGEȽREÐ WHISKY - whiskyprovning - AWC

Alla ingående whiskysorter vid denna provingen skall enligt Staffan finnas tillgänglig på Systembolagets sida med viss reservation då det handlar om begränsade Cask Strength-utgåvor. Så först till kvarn…

Poängställningen och den totala “scoreboarden” för denna aftonen och för AWC blev enligt följande:

Ingelred flaska Ingelred - Glencairn - AWC Whiskyprovning - Ingelred 2023 Ingelredprovning - AWC (2023)

INGEȽREÐ – en whisky vi gärna återkommer till och ett jättetack för denna provningen! 🤩

P.s I vanlig ordning kommer alla resultaten för varje enskild whisky att läggas upp här på hemsidan så snart de har hunnit sammanställas. Vi påminner också alla i whiskyklubben om vår sampleswhisky… 

Vill man följa INGEȽREÐ på sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

//Amnehärad´s Whisky Club