2017, AWC, Carlstad Beer & Whisky 2017, Event, FAN, HHM

Carlstad Beer & Whisky 2017

En tredjedel av klubben (FAN, HHM) har i helgen förärats av sina damer med ett festivalbesök på Carlstad Beer & Whisky, beläget vid Färjestads Travets lokaler i Karlstad.

 

Trots att whiskyklubben redan har 7 år på nacken så är detta vårt första whiskyfestivalbesök som vi kan rapportera lite ifrån och där vi inte riktigt tidigare har kunnat komma till skott. Detta mest beroende på att det är några som jobbar oregelbundna tider och där även en del helgarbete ingår. Men nu så var det äntligen dags, i alla fall för två av oss plus våra två kvinnliga följeslagare!

Med väskorna incheckade på centrala Scandic Karlstad City togs sedan redan vid 16-snåret lokalbussen ut till travbanan och Färjestads hockeyarena som ligger mittemot. Vi kunde ganska snart konstatera att vår tidiga avresa var ett plus i kanten då det var ganska lite med andra besökare på plats vid denna tiden och där vi enkelt kunde få en snabböverblick över utställningens alla montrar utan behöva att trängas.

The Naked Grouse 40% (Blended) 349 kr (Sb)

Första whiskyn ut och första monterbesöket för dagen fick bli en The Naked Grouse. (I klubbens begynnelse använde vi vanliga Famous Grouse som referenswhisky vid ett par av våra första provningar). Denna tyckte vi var påminnande lik standardutgåvan fast med lite mera lätt klingade sherrytoner i botten tillsammans med lite apelsinskal, choklad och vaniljkola.

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 12,50, HHM – 12,00 av 20,00 p

Hellyers Road Peated 46,2% 1.026 kr (Sb)

Efter en liten rundvandring på den övre delen av mässan fick vi sedan syn på den Tasmanska whisky Hellyers Road. Som dessutom fanns i en peated version och då var ju det ett givet whiskyval.

En kul whisky att ha smakat på men inget som nån av oss båda känner nått större behov av att behöva smaka igen. Liten flygfotogen-varning på denna tyckte FAN kunde konstateras.

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 10,75 HHM – 11,50 av 20,00 p

Mackmyra Skördetid 46,1% 598 kr (Sb -17 Nov)

Vidare inne i den något större lokalen på markplan hade Mackmyra dukat upp ett urval av sina produkter och där det mest iögonfallande och intressanta för våran del var att få testa deras nya utgåva Skördetid. Ännu en säsongswhisky och som är finishlagrad på Amaronefat ifrån vinhuset Masi. (Släpps på Sb den 17 Nov i begränsad upplaga)

Tongivande whiskyfat (huvudsakliga):
• 1st fill ex-Masi Costasera Amarone
• 1 st fill ex-bourbon
• 1 st fill Oloroso
Inflytelserika whiskyfat (mindre volymer):
• 1st fill Amerikansk ek mättade
med Pedro Ximénes Sherry
• 1st fill 30-liters Mackmyra Reserve

En whisky som har lyft sig en del i doften som blivit riktigt angenäm. Tappar något i smaken tyckte vi och där den där “dovmaltiga” och svårbenämnda Mackmyra-karaktären återfinns lite grann. (Som en del hatar och andra älskar… vi landade väl nånstans lite mittemellan). Positivt dock tycker vi är att denna släpps i 70 cl-formatet och inte har en fullt så brutal prislapp. Kul och spännande!

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 14,50 HHM – 13,75 av 20,00 p

 

anCnoc Peatheart 46% 549 kr (Sb – 17 Nov)

Sen dök den upp… FAN hade redan haft lite förkänning att chansen kanske skulle kunna komma. Att få testa på anCnoc’s nya och största monsterrökare Peatheart.

En ny rökversion med hela 40ppm (på malten) och där vi enligt monterpersonalen var de första i landet som officiellt fick smaka på denna när folien rök. En god och trevlig rökwhisky med en hel del peatiga inslag men där den höga ppm-nivån inte kanske riktigt kändes fullt ut om vi skall vara helt ärliga. (Släpps på Sb den 17 Nov)

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 15,50 HHM – 14,75 av 20,00 p

Miltonduff/Glenlivet 24 y.o (Cadenhead) 55,3% 1.799 kr (Sb)

Vid Symposion – House of Taste´s monter fanns det en hel del att välja bland och där vi efter lite funderande fram och tillbaka slutligen slog till på att höja insatsen något och satsa på en 24-årig Miltonduff/Glenlivet-kombo ifrån buteljeraren Cadenhead.

För vår del och bland det urval vi smakade på under denna tillställningen mässans och aftonens bästa whisky. Med bred och stor mognad i smakerna, riktigt goda Speyside-inslag och med en lätt oljig karaktär. Mumma!!

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 16,25 HHM – 16,25 av 20,00 p

 

Highland Park Valkyrie 45,9% 599 kr (Sb)

Efter lite stärkande käk och öl ifrån bland annat Poppels bryggeri tog vi stegen åter upp mot det övre och lite mindre planet där slutligen valet föll på nya Valkyrie ifrån Highland Park.

Vi tyckte samstämmigt att HP är en förhållandevis stabil och god whisky och som inte skiljer sig så mycket i själva smakbilden om man ser till de olika standardutgåvorna och där det även fanns igenkännlighet på denna nya utgåva som var ganska stor. (Ekfat, lite vanilj, kryddor, ingefära)

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 15,75 HHM – 16,00 av 20,00 p

Paul John Single Peated Cask 819 60,7% 1.292 kr (Sb)

Paul John är för många en liten okändis ifrån Indien som kan förtjänas att uppmärksammas lite grand. Även här kan en peated-variant med caskstrenght-styrkan 60,7% hittas i laguppställningen och den blev för oss båda peatfreaks det självklara valet att smaka på.

Här ger den höga buteljeringsstyrkan lite mer utrymme att laborera med att kunna finna sin personliga vattningsnivå. För några droppar vatten tyckte vi båda att den behövde för att öppna upp och blomma fullt ut.

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 15,25 HHM – 14,00 av 20,00 p

Braunstein Peated Sherry 6 y.o 

Då några av klubbens medlemmar äger flaskandelar i ett ej ännu buteljerat fat ifrån Braunstein var det också kul att här på mässan kunna få känna lite på en snart 7-årig Peated Sherry-version med för oss okänd alkoholhalt. Gott, men något lite spretigt… (Sherry-gräddkola-vanilj med lite maltiga ekfats-inslag)

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
FAN – 13,75 HHM – 13,50 av 20,00 p

Intryck och festivalomdöme –  vad tyckte vi?

Överlag en kul och ganska lagom tillställning och där vi hade möjlighet att lätt förse oss ifrån alla montrar som vi var intresserade utav. Kanske lite klent med sittplatser runt om i lokalerna för att kunna sätta sig ner och fördjupa sig i de inköpa objekten men ändå inget som vi stördes nämnvärt utav då vi var så pass tidigt ute.

Det smakades även lite öl under kvällen och där kan man väl kanske kommentera att vi inte tyckte att t ex. en julporteröl ifrån Poppels Bryggeri bör serveras isande kylskåpskall, om man skall vara lite petig i kanten. Men vi överlevde det med… 😀

Det samlade och spontana intrycket ifrån denna festivalens första och inledande dag får av oss fullt godkänt och där vi båda, inklusive vårt damsällskap får anse oss vara fullt nöjda!

Stort tack till alla utställare och Carlstad Beer & Whisky!

Hit gör vi gärna ett återbesök!! 🙂

 

//Amnehärad´s Whisky Club
(FAN och HHM med respektive)