2013, AWC, CPE, Diverse, Event, FAN, TPWC

Whiskyresa med två destilleribesök – En liten reseskildring, del 1 (av 2)

Så lyckades då den i över två år planerade resan äntligen bli av och med deltagare ifrån både AWC och TPWC och där två stycken destilleribesök kom att avläggas under dagen!

Resan påbörjades ifrån Gullspång och gick vidare upp mot Svartå och vidare till Degerfors för påstigning av ett gäng med whiskysugna resedeltagare. Kosan styrdes sedan mot Karlskoga och för att slutligen nå fram till Lillkyrka och Ekeberg med Grythyttans Destilleri.

01  gd

Vid framkomsten sken solen och då vi hade lite tid innan vår guide och destillerichef Benny Borg skulle komma så passade vi på att fylla upp med lite utomordentligt gott käk som Mattias ifrån TPWC hade fixat.

wr1 wr3 IMG_2215

För den och för oss som besöker destilleriet beläget på nuvarande platsen för första gången så möts man tyvärr av en ganska tråkig och intetsägande lantgårdsmiljö och det är nästan man undrar om man kommit rätt, så när som på den lilla whiskyskylten vid dörren.
(fast den snygga “rondell”-kossan var ju lite frän, haha)

wr6Benny berättar dock så snart vår rundtur påbörjats att Grythyttans Destilleri inom kort är på gång att flytta till nyare och större lokaler och att den nuvarande anläggningen sålts tillbaks till Skottland.
(vart den nya platsen för destilleriet blir är fortfarande ännu hemligt)

Väl inne i lokalerna där “the magic happends”  och där dropparna av livets vatten kommer fram så får vi ta del av en mycket informationsrik och väldigt intressant föreläsning om whiskyns väg och framställning.

wr9 wr10 wr4

wr7 wr8 wr5

Vi får dofta och lukta på malten och torven och följa hela resan från det att ifrån början det mältade kornet hamnar i kvarnen och grovmals, åker vidare och blandas tre gånger med vatten (mäskning) och för att sedan hamna i de stora jäskaren där jästen tillförs.

Denna “washen” förs sedan över till de stora kopparpannorna (pot stills) där så destilleringen sedan sker i två steg och där huvud, hjärta och svansen tas om hand innan råspriten är färdig att fyllas på fat.

Efter destilleribesöket intogs “Visitor Centre” där vi vidare fick föreläsning om faten och dess betydelse för whiskyn och dess smaker.

03 gd2

Slutligen blev det också dags för den efterlängtade whiskyprovningen. En provning där vi fick möjlighet att testa flera sorters whisky och ifrån olika sorters lagringar ifrån destilleriet.

whisky1Grythyttans Whisky (104, orökt malt)

Fattyp: bourbon, 55%
Lagringstid: 19,5 mån
Smaknotering: Söt, fruktig med inslag av vanilj och med bra balans. God och inbjudande!

 

whisky2Grythyttans Whisky (148, orökt malt)

Fattyp: Portvin, 55%
Lagringstid: 18 mån
Smaknotering: Något mera bitig än föregående och där portvinsinslagen ger ett något strävare intryck på whiskyn. Härlig färgnyans!

whisky3Grythyttans Whisky (239, 16 ppm)

Fattyp: bourbon, 55%
Lagringstid: 14,5 mån
Smaknotering: En riktigt god rökig whisky där det mellanrökiga receptet har använts och som tillsammans med de lite fruktiga inslagen skapar fin harmoni. Mycket smak och med god rökighet!

whisky4Grythyttans Whisky (194, 16 ppm)

Fattyp: Madeira, 55%
Lagringstid: 16 mån
Smaknotering: Provningens minst omtyckta whisky av AWC-anhängarna då denna kändes ganska stark och bör avnjutas under något lugnare former… Gärna med lite vatten.

whisky5Grythyttans Whisky (253, 50 ppm)

Fattyp: Svensk Ek, 55%
Lagringstid: 13,5 mån
Smaknotering: En av besökets godaste sorter och där inslagen av ekfatet är kraftfullt och där den hårt rökta malten skapar en riktigt härlig munkänsla med lång eftersmak. Gillas skarpt!

Summa sumarum var detta genomgående en mycket god och intressant provning (möjligen lite väl snabb!) och skoj att få testa de olika fatrecepten. Dessvärre fick vår eminente whiskyguide ett gäng med andra inkommande destilleribesökare att ta hand om och därför kort och lite abrupt fick lämna oss ensamma i whiskybaren med självservering.

gd1

Markus (TPWC) fann dock snabbt sin rätta plats i baren och skötte det hela med glans och bravur och provningen kunde fortsätta och där vi även kunde inköpa mer smakprover helt enligt eget önskemål och utöver det som ingick i själva provningspaketet.

Som företrädare för AWC valde FAN och CPE att även testa dessa två.
(…och givetvis pga. att de gjorts på det rökigaste receptet!)

whisky6Grythyttans Whisky (292, 50 ppm)

Fattyp: Sherry, 55%
Lagringstid: 13,5 mån
Smaknotering: En whisky med ett härligt sherryinslag och med en kraftfull rökighet. Riktigt god och en favorit!

whisky7Grythyttans Whisky (225, 50 ppm)

Fattyp: Portvin, 55%
Lagringstid: 14 mån
Smaknotering: God rökighet men med ett något strävt inslag. Fin i färgen!

 

Notering: Då vi var bara 2 deltagare ifrån AWC och då alla dessa sorter som provats ej ännu inte riktigt hunnit uppnå den klassificerade “whiskyåldern” på 3 år och därför ej finns ute till försäljning ännu så väljs här på hemsidan att inte inkludera dessa 7 st i AWC’s totala summa över provade whiskysorter och utan poängangivelse.

Efter lite soffhäng och diverse souvenir-inköp hade klockan passerat tre och det var åter dags att ta plats i bussen för vår vidare färd mot Nora och Bergslagens Destilleri. (whiskyresa – del 2)

Amnehärad´s Whisky Club vill (tillsammans med TPWC) säga stort tack till Benny för guidningen och till Grythyttans Destilleri och hoppas att vi får se några av produkterna ute i SB’s sortiment inom kort!

Fortsättning följer