2012, AWC-Event, Event #10, Värd – CPE

AWC – Event 10 – 120413

Fredagen den 13 april var det åter dags att sätta våra smaklökar på prov och bland annat testa två whiskys som vi genom klubben fått möjlighet att köpa ifrån SWF. Givetvis så fyllde vi som vanligt på startfältet med att varje deltagare fick bidra med en egen införskaffad whisky, på temat frukt. (Vi fick dock med oss självaste Svarte Petter i form av Kilchoman Machir Bay som också fick följa med oss på vår “smakresa”… Men det var det ju ingen av oss som tackade nej till!

bunnahabhain_darachur dalmore_15 bruichladdich_the_laddie_te kilchoman_machir_bay aberfeld_12 aberlour_15 bruichladdich_callejo_cask mannochmore_swf14

Deltagare/Bidragare: (Värd: CPE – 2012-04-13)
AFR: Bunnahabhain Darach Ùr
CPE: Dalmore 15
FAN: Bruichladdich The Laddie Ten
HGU: Kilchoman Machir Bay
HHG: Aberfeldy 12
HHM: Aberlour 15
AWC: Bruichladdich, 1991 Callejo Cask  (SWF-15)Mannochmore 1991 refill sherry butts (SWF-14)

Efter sedvanliga rutiner med lite “kontors-arbete” och genomgång av diverse frågor som uppkommit sedan förra whiskyaftonen så bestämdes vilka 4 sorter som skulle få mötas i blind-omgång 1, som alltid hålls före maten.

event10_lineup

Första omgångens bästa whisky blev vår nyinköpta Bruichladdich Callejo Cask ifrån SWF och som vi tyckte var mycket trevlig… På minussidan ligger möjligen att den är något dyr. Vår andra whisky ifrån förbundet, Mannochmore 1991 var vi inte riktigt så förtjusta i då den plockade hem endast 14,20 i totalpoäng och klassades in i skalan på ” 13-15 – Klart över medel, god, jag vill ha en till tack!. (inte så illa ändå!) Det blev faktiskt delad 5-plats totalt mellan denna och den 12-åriga Aberfeldyn som upplevdes som en trevlig och fruktig “vardags-whisky” med bra pris.

Whiskyn med lägst poäng, även totalt sett fick Bruichladdich nysläpp på sin ytterst lite rökiga “The Laddie Ten”. Det konstaterades också att just Bruchladdich har väldigt många olika karaktärer och smakupplägg på alla sina whiskysorter och är ganska “svajjiga” mellan att göra riktigt suveräna whiskys till “mindre goda”…

AWC´s rekommendationer till Bruicladdich och deras framtida sorter är ganska enkelt: Håll Er till RÖK-whiskyn!

dukat_10 nykork_10 fri_smakning_10

De allmänna kommentarerna kring provbordet var att vår andra omgång innehöll ett något bättre startfält än det första och där det skulle komma visa sig att vår “katt bland hermelinerna”, Kilchoman Machir Bay sopade banan med övriga sorter i startfältet!! Till och med så mycket att den placerade sig som vår absolut bästa singlemalt hittills på hela 18,30 p!!

I vår totala ställning för kvällen så råkade vi faktiskt få delad andra-plats mellan vår SWF-whisky ifrånBruichladdich, Callejo Cask och Bunnahabhains Darach Ur, som båda placerade sig på utmärkta16,50 p.

glenmorangie_quinta_rubanOch givetvis och på vanligt AWC-maner så dök det även fram till kaffet framåt småtimmarna några godingar, bland annat denna Quinta Ruban ifrån Glenmorangie… (smakade utanför protokollet, denna gången)

Vidare så bestämdes det under aftonen att vi istället för vår inställda whiskyresa till Berslagens Destilleri och Grythyttans Whisky ska försöka få till en whiskyträff ihop med våra samarbets-partners ifrån Degerfors, TPWC.

Vi har nu också med denna omgången nu uppnått hela 81 st smakade whiskysorter och detta till ett cirkapris av 40.153 kr och nu börjar snart vårt första mål att komma i sikte, nämligen 100-sträcket!!

Givetvis så har vi ju nu våra funderingar på hur vi skall fira detta på bäst sätt och vilken sort som skall få bli vår hundrade… Vi får väl se, när vi närmar oss ännu mer, vartåt det bär…

Scoreboard från aftonen:
resultat10