2020, AWC, AWC-Event, Event #25, Värd - FAN, whiskyafton

AWC – Event 25 – 200131

Amnehärad´s Whisky Club fyller 10 år den 14:e mars – 2020 och där vi i helgen inlett det nya året med att åter försöka hålla en liten ordinare AWC-provning. Vårt 25:e event för att vara exakt! Denna gången med aningens mindre flaskor än vanligt och med ett startfält innehållandes whiskysorter som vi inköpt gemensamt via klubben ifrån SWF samt en inkommen bonuswhisky som bidragits av en medlem (FAN).

Med oss i startfältet hade vi också en flaska som kom via ett tidigt inköp i klubbens historia ifrån en liten fatandel hos forna Grythyttan Whisky och som vi fått möjlighet att köpa in oss på via whiskyklubben TPWC

Värd för vårt 25:e event var denna gången FAN och där vi fick antalet deltagare något reducerade där AFR tyvärr fick lämna återbud i sent skede pga jobb. (då detta är en provning med gemensam klubbwhisky och viss risk att kunna ta slut fort så kommer dock samplesprover att plockas ut för provsmakning utanför poänglistan senare).

AWC-event 25

 

AWC-LINEUP – EVENT #25:

Paul John Special Release (SWF-29) 55%Paul John
Special Release (SWF) 55%, 979 kr
Bidragare: AWC
“Tillsammans med Symposion har vi fått erbjudande om en buteljering med indiska Paul John. Paul John har de senaste åren seglat upp som en ny pärla på den indiska whiskyscenen.”


Whisky: Paul John Single Malt, Ålder: 5-6 år Alkoholhalt: 55%, ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Fat: Bourbon Barrels,Etikett och kartong:Specialdesignad för SWF

Mackmyra (SWF-30) 55%Mackmyra
(SWF-30) 55%, 695 kr
Bidragare: AWC

”1999 destillerades den första spriten på Mackmyra bruk. 2011 invigdes gravitationsdestilleriet som är nuvarande produktionsplats. Man har två grundrecept: Elegant och Rök. Dessa kombineras med många olika fattyper.”

Whisky: Mackmyra, Ålder 6 år, Årgång 2012, Alkoholhalt: 55.X%, ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Storlek: 50 cl, Fat: 50% rökig malt på bourbonfat från 2012, 50% orökig malt på bourbonfat/ny amerikansk ek /svensk ek från 2007, Etikett och kartong: Specialdesignad för SWF


Bergslagens Private Cask (nr 202), Peated Sherry 60%Bergslagens
Private Cask (nr 202), Peated Sherry 60% 1.200 kr
Bidragare: AWC (FAN)
“En fatandel och en whisky buteljerad i regi av whiskyklubben TPWC men där sedemera flera negativa händelser med bl.a en Grythyttan Whisky-konkurs, extra tillkomna ”fatvårdsavgifter” och till slut uppköpning av hela whiskylagret inkl. ”vårt” fat strulat till det lite. Dock stort tack till Markus, TPWC och de som roddat i detta och som jobbat med att lösa så vi iaf fick smaka på detta! Denna buteljerade whisky kommer dock inte ifrån exakt det ursprungliga fatet som först beställdes men där grundreceptet är det samma.

Destillerad av Grythyttan Whisky (Lillkyrka) och fatfylld – Sep. 2011, bottlad Feb. 2017″

Glen Moray Peated 40%Glen Moray
Peated 40% 299 kr
Bidragare: FAN (Moestue Grape Selections)
“Fruktig smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av gula päron, honung, marsipan, apelsin, ceder och vanilj.

Glen Moray, beläget i Elgin, hjärtat av Speyside startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e sep. 1897 så började man med destilleringen av Single Malt whisky av högsta kvalitet som man lagrade i olika typer av fat”

(Detta är en whisky som FAN erhållit via sin whiskyblogg på freddeboos.se och som för skojs skull också kom att provsmakas och bedömmas via denna provningen med whiskyklubben)

AWC - Lineup - Event 25

Själva provsmakningen kördes i sedvanlig ordning som ett “halvt blindprov”, dvs. vi visste vilka sorterna var som fanns med i startfältet men inte i vilket glas. Det visade sig dock vara en ganska lättbestämd omgång att kunna placera och där man, förutom doft och smak hade ganska stor hjälp av whiskyns ganska olika färgsnyanser. (Här lyckades vi allihop med bedriften att pricka in och sätta alla rätt!)

Detta var också en whiskyprovning som vi för övrigt tyckte hade ganska smakrika och stora whiskysorter, så när som på det lilla undantaget som var Glen Moray Peated 40% – som kändes lite tunnare och tyvärr lite grann föll bort i konkurrensen här tack vare sin låga buteljeringsstyrka. (jämfört mot de andras 55-60%). Närmare smaknoter kan hittas under respektive sort, när sammanställningen av dessa är färdig och upplagd.

| Paul John | Mackmyra | Bergslagens | Glen Moray |

Till vår berömda “floskeltopp” kan även tilläggas att vi även denna aftonen fick in en par bidrag när bl.a FAN (som vanligt) trasslade in sig i diverse avrundningsfrågor… t.ex där poängställningar typ 16,50 avrundas till 16,17???. Även floskelmästaren HGU fanns med på listan men där det inte riktigt var nån som kom ihåg… (de händer ju så ofta!) ???

Efter kvällens första och enda provningsomgång så var det som vanligt dags för värden att bjuda på lite käk och där det till aftonen och av FAN hade komponerats en “Italiensk” Gulash-soppa med hembakade baugetter. Till detta serverades och dracks det öl. (gärna 7,5:or)

RECEPT: 

  • 6 st – ICA’s Felix Gulash-soppa på burk (orange)
    Öppnas varsamt och hälls elegant i en stor tom gryta
  • 1 pöse ICA Basic Makaroner
    Kokas först upp för sig i en annan gryta och spolas av med kallt vatten
  • 3 st frp ICA Blandade bönor – Sköljs och hälls direkt i Gulash-grytan

Stormkokas under lock innan pastan tillsätts… Omröres varsamt! ?

AWC - "Italiensk" Gulash-soppa AWC - Baugetter

Efter maten fick även medlemmarna chansen att smaka på ett rökigt svart te vid namn Lapsang Souchong [uttal lapsaʹŋ suçɔʹŋ] och som ursprungligen kommer ifrån Kina men som numera ofta även odlas och framställs i Taiwan. Teet röks med hjälp av tallbarr och brinnande tallved och har smaknyanser som liknar tjära och som ofta förekommer och kan utläsas ihop med smaknoteringar från rökig whisky som t.ex Laphroaig.

En annan liten rolig detalj var också att det kvällen till ära kom att hållas en liten whiskyauktion (för att dryga ut klubbkassan lite) på diverse samplesslattar som funnits i klubbens ägo sedan diverse tidigare körda “samplesboxar” och andra provningar. Medlem CPE var riktigt på hugget och lyckades nypa flertalet av dessa överblivna godsaker men där även FAN och HGU hann med att lägga de sista buden på några.  

 

Trots ett något mindre startfält än vanligtvis så blev det ändå en heltäckande kväll med massor av roliga och intressant diskussioner om whiskyn som smakades samt även kring lite andra mera allmänna spörsmål… som att även vi själva liksom whiskyklubben har åldrats lite grann och där bland annat synförmågan kom att avhandlas och det ev. behovet av glasögonens “vara eller icke vara…” ?????(?)

Självklart kom det också att spelas massor av go’a hårdrockslåtar under den senare delen av aftonen…(hoppas grannarna ursäktar!) och där det även lirades en hel del luftgitarr med diverse tillhörande skönsång! ??

Avslutningsvis ett stort TACK till alla medverkande och på återseende!
(…och som vanligt hoppas vi på att det inte skall behöva ta ett år till nästa omgång kan avhandlas!) ? 

//Amnehärad’s Whisky Club