2017, AWC, AWC-Event, Event #22, Värd – HGU, whiskyafton

AWC – Event 22 – 171201

Vi skrev igår första december och där 5/6-delar av AWC-gänget åter hade samlats för vårt stundande 22:a event och kvällens värd var HGU! Efter sedvanligt och inledande mingel och lite administrationsfrågor bestämdes de båda startfälten och hur kvällens först lina skulle se ut.

Förutsättningarna var som brukligt där varje medlem bidragit med valfri whisky och provningen sedan körs enligt konceptet “halv-blindprovning, dvs. vi vet vilka sorter som finns men inte i vilka glas de har hällts upp i.

Aftonens första startfält kan enklast sammanfattas med en förkortning och stavas PX. Pedro Ximenez är för den något whiskyintresserade ett välkänt begrepp då whisky ofta har lagrats i fat som tidigare innehållit sherry av Oloroso-stil och som tillverkats på denna (söta) vindruvan som har sitt ursprung från de sydligare delarna av Spanien.

Med oss i denna första omgången fanns det senaste släppet och den nyaste buteljeringen ifrån Svenska Whiskyförbundet (SWF) i form av en PX-lagrad Kilchoman ifrån Islay. En whisky som vi genom vårt förbunds-medlemsskap fått förmånen och möjligheten att kunna ta del utav.

GlenDronach är destilleriet som grundades 1826 av James Allardice och räknas som ett av de äldsta i Skottland och ligger i Forguedalen, och där namnet betyder “björnbärsdalen”. 

Cask Strength – Batch 6 (56,1%) heter den senaste buteljeringen och också denna har varit lagrad på på fat som tidigare innehållit sherrytyperna Oloroso och Pedro Ximenes. 

Millstone är namnet på en holländsk whisky ifrån destilleriet Zuidam och där man det nuvarande sortimentet kan hitta en Peated PX Cask-lagring på 46%. Även denna fick ingå i kvällens något förkortade lina på tre sorter. (som bekant brukar vi oftast ha fyra stycken whiskys i setup’en men då vi var en man kort så fick det därför bli så). En whisky som dessutom levererades i en föredömligt snygg och vikbar träbox, vilket tyvärr ibland kan avspegla sig lite negativt på prisbilden. Hur det var med det fick vi vid poängsammanställningen ganska snart veta…

STARTFÄLT NR 1:

 

Kilchoman
PX Finish Cask Vatting, 56,7%
(949 kr)
Bidragare: AWC

“(Destillerad 2011,buteljerad 2017, ca 6 y.o, hårdrökt malt, ca 50 ppm från Port Ellen Maltings, SWF-26)

 

Glendronach
Cask Strength Batch 6, 56,1% 
(799 kr)
Bidragare: AFR/HGU (delad vårdnad)

“Komplex smak med påtaglig fatkaraktär, inslag av nötter, choklad, torkade fikon, kaffe, kokos, aprikosmarmelad, pomerans och vanilj” /Sb

 

Millstone
Peated PX Cask 2010, 46%
 (679 kr)
Bidragare: FAN

“Destillerad 19.10.10, bottled 12.05.17, Casktyp: PX, Bottle #341

 

Våra första reaktioner och vårt samlade omdöme var att det var en väldigt jämn och väldigt god första omgång vi fick bekanta oss med. Kilchoman-whiskyn stack ut lite grann och var ganska lättplacerad med sin härliga rökiga Islay-karaktär och kraftfulla gumminyanser som blandades upp med god sherrysötma. 

Att kunna identifiera den fatstyrkestarka GlenDronachen mot den något alkoholsvagare Millstone-whiskyn visade sig bli lite svårare och något som vi fick ägna en större del av tiden åt och där vi uppfattade dessa båda ganska lika till både doft och smak. Som dessutom var fantastiskt goda och väldigt smakrika båda två och där den lite mer kanske okända buteljeringen ifrån Holland ansågs vara mycket prisvärd.

Med brödkrutonger och några ostar till sällskap avnjöts sedan en smarrig nudel-thai-gryta som värden HGU själv hade komponerat och bjöd på.

Att värden sedan själv råkade strula till det vid blindprovstestet och omflyttning av glasen inför sittning nummer två är garanterat något som vi länge och väl kommer kunna minnas och skratta gott åt… 😀

Och hur CPE definierar skillnaden mellan “svart och mörkt” låter vi väl vara osagt för denna gången. 😉

Startfältet till den andra omgången gick i “peatens” tecken och där brända torvestrar och rökfenoler till den största delen stod på pappret. Lägg därtill lite kolatoner och vaniljaromer så klarnar den allmänna smakbilden vi fick ifrån den sista rundan.

En omgång som bjöd oss på en utlandsinhandlad BenNevis-buteljering ifrån Spirit & Cask Range-sortimentet och där mycket trevliga toner av toffekola blandades med fruktiga inslag ifrån det skotländska höglandet och som släpptes fram i denna goda whisky.

Vidare så fanns det härliga och underbara fatstyrkestarka (cask strength) röknyanser ifrån BenRiach-destilleriet att kunna gotta ned sig i och låta rulla i gomsvalget. Förvånansvärt bra rökighet tyckte vi alla!

Slutligen en återprovning av en tidigare smakad whisky och en gemensam whiskyklubbflaska ifrån Svenska Whiskyförbundet och Compass Box. En exklusive SWF-whisky (nr 24) i 2000 exemplar med ett innehåll av övervägande del Islay-whiskys. En whisky som vi även denna gången tyckte kändes, även om smakerna är bra, något lite urvattnad och tam till karaktären.

 

Ben Nevis
12 y.o Spirit & Cask Range, 40%
(450 kr)
Bidragare: CPE

“(Destillerad 2001,buteljerad 2014, No. of bottles: 400, Natural Colour & Non Chill-Filtered, taxfree)

 

BenRiach
Peated CS Batch 1, 56%
 779 kr
Bidragare: HHG

“…en mycket kraftfull och distinkt whisky med en markerad lite sotig rök i doften. Under rökslingorna finns milda kryddor som kanel, ingefära och vanilj” /Nigab

 

Compass Box
The Peat Monster (blended) 46% (699 kr)
Bidragare: AWC

“En whisky från Svenska Whisky-förbundet och Compass Box (SWF nr. 24)
Nr of bottles: 2000, Blended, non chillfiltered, no coloring

 

Efter avslutad provning och sammanställning fick vi en delad förstaplats mellan den röksherrylagrade Kilchoman-whiskyn och batch 6 ifrån Glendronach. Även på den andra platsen var ställningen stenhård och där vi efter poängavrundning fick in två “peated”-lagringar och där BenNevis-whiskyn upplevdes stå i en liten klass för sig, baserat på smak och doft.

Till den fria provningen, då alla sorter ställs fram för valfritt bruk så dök det även upp en annan trevlig rökare som flertalet valde att avnjuta till kaffet och bullen… Octomore 06.1

Kvällen kom sedan att avrundas ganska lugnt och relativt tidigt då det bjöds på “gratis taxi” hem.

Stort tack till HGU för en mycket väl utförd afton!

Presentation över vårt samlade resultat:

//Amnehärad’s Whisky Club