2011, AWC-Event, Event #7, Värd - FAN

AWC – Event 7 – 110715

Så har då Amnehärad´s Whisky Club haft sitt 7:e event. Tanken och temat för aftonen var att avsmaka redan på förhand och på pappret ansedd rökig whisky. Lite överraskande var det faktiskt några av sorterna som inte alls kom upp till den förväntade rökigheten utan upplevdes förhållandevis tama och enbart fruktiga.

smokehead_extra_black_18  bowmarin15  bruichpeat  bowmore12  caolila12  caolila1984swf

Deltagare/Bidragare: (Värd: FAN- 2011-07-15)
AFR/HGU: Smokehead Extra Black 18
CPE: Bowmore Mariner 15
FAN: Bruichladdich Peat
HHG: Bowmore 12 Original
HHM: Caol Ila 12
AWC: Caol Ila 1984 (SWF-13)

Då vår avsikt för kvällen var att prova vår gemensamt inköpta SWF-buteljering (Caol Ila, 1984) så vi tyckte att det kunde vara kul att ställa den emot en annan typ av Caol Ila i första omgången, för att jämföra och se om vi kunde hitta och känna själva ursprungswhiskyn…

awcevent7 caolilas

Svenska Whiskyförbundets utvalda och buteljerade whisky visade sig vara fantastiskt god och föll oss alla verkligen i smaken och blev kvällens vinnare. Den fick dock vattnas ner en hel del (55%) för att helt komma till sin rätt. Sägas bör också att den 12-åriga som fick ställa upp som referens-whisky, och som vi tidigare redan smakat vid ett annat tillfälle, verkligen är att rekommendera då priset för denna i Sverige är 389 kr!

bow12  smoke  peatbow

Efter att första omgången avslutats och lite lättare förtäring intagits i form av potatissallad, lite sallad och rökt sik(glöm inte att vi hade rök-tema för kvällen) så dukades det upp till 2:a omgången.

Två stycken Bowmore, där den 15-åriga Mariner och deras standard-tolva ställdes emot Peat ifrån Bruichladdich och en Extra Black 18 ifrån Smokehead, som vi för övrigt allihop verkligen hade sett fram emot att få prova då vi alla (privat) har smakat deras standard-whisky och som är riktig god.

Poängmässigt sett så var det ganska små skillnader mellan dessa men där en av de största överraskningarna nog var att vi hade satt lite väl höga förväntningar på Smokeheaden som vi faktiskt trodde skulle vara bättre… Det konstaterades också att Bowmores Original 12:a står sig väldigt bra i konkurrensen och är en rekommendabel whisky som håller i alla lägen. Kvällens sista plats togs av Bruichaddich Peat och det som drog ner denna i övrigt goda whiskyn var dess otroligt otäcka doft… (luktade typ disktrasa som man torkat upp spyor med)

event7pic2  event7pic1

Vidare under kvällen diskuterades diverse övriga spörsmål inom klubben, bl. a om vi eventuellt skulle försöka boka biljetter till nån av whiskyträffarna (Stockholm Whiskyfestival, och Conventum i Örebro) som anordnas under hösten. Whiskykryssning med Cinderella och att kanske besöka nån av våra Svenska destillerier, t ex Grythyttan Whisky, Box Whisky eller Mackmyra var också uppe för diskussion.

Kvällen avlöpte som planerat och vi fick även ett par roliga och bevingade felsägningar att lägga till våra handlingar ifrån två av våra “master-poets”, hehe! “…är inte 2:an den jag tror att det är, så tror jag inte att det är den…” och “…detta var den vidrigaste lukt jag nånsin smakat”. Framåt 3-snåret på natten tyckte vi också att det var dags för lite ciggarrökning innan kvällen avrundades och det var dags att tänka på hemfärden… (och själva morgondagen!) Cigarrerna som avnjöts var av märket Montecristo No. 4 – “En underbar Petit Corona. Mediumstark, fullmatad med bra drag. Smak av trä och kryddor, lite chokladartad. Mycket god. Rekommenderas!”

ev7_11  ev7_10  ev7_12

Händelser som planeras härnäst inom klubben är att försöka bestämma ett datum för en liten Ardbeg-afton. Då planerar vi att ställa några av våra redan inköpta Ardbeg-sorter emot varandra… (Ten, Supernova, Corryvreckan, Blasda, Alligator och ev. nån mer). Vidare så är det redan fredagen den 5 aug. dags för vår nästa SAMPLES-omgång och då är det HGU som är omgångens bidragare. Vi har också till uppgift att försöka hitta ett passande datum för nästkommande ordinarie whiskyafton…