2011, HGU, Sample, Speyside

Benriach Dark Rum 15

benriach_darkrum_15Region: Speyside
Styrka: 46 %
Pris: 579 kr

Event: Sample #8 (blindprov)
Provdatum: 110807
Bidragare: HGU

Medelpoäng: 15,20 av 20,00 p Se skala

AFR CPE FAN HGU HHG HHM
16,25 15,50 13,50 16,50 16,00 13,50

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

DOFT: Doftar vanilj, fruktig doft, lite rökig. Söt,knäckig doft, ljung. Ljusgul, nästan åt halmhållet. Punch, romrussin och äppleljuice. Övergick mer till det senare när den fått stå och dra sig lite. En god whisky fruktig o len.Doft av päron o äpple. Ganska ljus i färgen, med en mycket fin fruktig och blommig doft… aprikos, russin, arraksboll, punchpralin

SMAK: Salmiak, lite rökig, riktigt god. Söt ,besk ,flyktig. Skarp, frän. Lite romrussing hänger med, men mest trä och fat. Bra smak direkt lite lam längst bak men mycket bra helhet. Inte alls samma smak som doft… Alkoholstark (ovattnad), lite medicinal, mandelmassa. Vatten tillförde inte mer.

E-SMAK: Lång eftersmak. Fyllig, fruktig(daddlar, fikon, russin). Kort eftersmak, lite träig och syntetisk. Lite klen i eftersmaken men håller hög klass. Kort avslut, som tyvärr tunnar ut ganska fort i ingenting…

HELHET: Rekommendabel! Luktar både mer och bättre än den smakar. Blev lite godare med en skvätt vatten, då det allra fränaste försvann. En knepig whisky, svårt att finna några smaker. Frukt smakerna tycker jag är perfekt dom gifter sig bra ihop.En whisky som jag rankar högt varje dag. En hygglig medelfyllig fruktwhisky. Kanske ingen stolsvältare direkt men drickbar.