2012, AWC-Event, Event #11, Värd - FAN

AWC – Event 11 – 120720

Även i år, sommaren 2012 så lyckades vi pricka in en ledig dag att hålla en whiskyprovning på och där hela 5 av 6 ordinarie medlemmar kunde deltaga. Men detta inte helt utan visst strul då värdskapet för aftonen fick ändras lite i i sista sekunden pga av sjukdom. Men å andra sidan och då vi vart en man kort och det blev bestämt om att köra en utomhus-provning på FAN’s altan så gavs möjligheten till ett gästdeltagande ifrån en deltagare (Markus) ifrån vår samarbetes-whiskyklubb ifrån Degerfors, TPWC vilket ju var kul.

benriach_sherrywood_12 smokehead_extrarare ledaig_10 clontarf dalwinnie_15 glencadam_1990 mannochmore_swf14 bruichladdich_callejo_cask

Deltagare/Bidragare: (Värd: FAN- 2012-07-20)
AFR: BenRiach Matured In Sherry Wood 12
CPE: Smokehead Extra Rare
FAN: Ledaig 10
HGU: Clontarf Single Malt 1014
HHM: Dalwhinnie 15
MSU (Gäst): Glencadam 1990 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail
AWC: Mannochmore 1991 refill sherry butts (SWF-14)
AWC: Bruichladdich Callejo Cask Finish (SWF-15)

I vanlig ordning så kördes det två blind-provningar under kvällen med 4 st olika sorter vid varje och där vi visste vilka sorter som duellerade men inte i vilka glas de fanns upphällda i…

Whiskysorterna vid den första omgången var:

dalwinnie_15 mannochmore_swf14 glencadam_1990 clontarf

 

Denna första och inledande omgången innhöll väl i stort sett inga större smaksensationer eller överraskningar mer än att vi kanske hade förväntat oss att Glencadam 1990 kanske skulle kunnat leverera lite mer. Mannochmoren som vi tidigare redan har smakat en gång är hyfsat god men når inte riktigt ända fram. Positivt och värt att nämnas är dock att den inte kylfitrerad och är buteljerad på 46% samt ej innehåller färgtillsats (E150).

Clontarf som var vårt irländska bidrag till denna aftonen och som ligger i den nedre prisregionen kostar 289 kr och man kan väl säga att den levererar ungefär därefter. Bästa whiskyn i första omgången blev således Dalwhinnie 15 och som är en ganska söt fruktwhisky med inslag av både päron, lite citrus, rök och kryddig malt.

När så omgångens betyg väl var satta och glasen urdruckna så togs en liten paus med lättare förtäring bestående av pasta-sallad och bröd.

pasta_salladRecept: (Focaccia-bröd)
6 dl ljummet vatten (3 dl kallt + 3 dl kokande)
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,5 dl vetemjöl special
olivolja, havssalt, smaksättning (oliver, torkade tomater osv)

Arbeta ihop. Jäs 30 min Häll ut på plåt. Tryck hål/sätt dit fyllning. Häll på olja, salt. Jäs 20 min. Grädda i 225 ℃ 20 – 25 min.

Till vår andra omgång så dukades dessa sorter upp och man kan väl säga att förhoppningarna var något högre, i alla fall bland de flesta av deltagarna då vi visste att vi nu skulle få smakat på åtminstone en rökig whisky i form av Smokehead Extra Rare…

smokehead_extrarare benriach_sherrywood_12 bruichladdich_callejo_cask ledaig_10

 

Just Smokeheaden lyckades i detta sällskap plocka hem 16,00 poäng och placerade sig på fjärde platsen och några av omdömena var att den kändes ganska torr och med inslag av aska och massor av rök. På tredje platsen kom åter en tidigare smakad whisky i form av Bruichladdich Callejo Cask (SWF). Åter en trevlig whisky med sherry-inslag men det som kanske är mest intressant och kul är hur vår poängsättning föll sig i detta blindtest, då vi allihop låg ganska lika våra tidigare givna poäng.

Ledaig-10:an som är den första whiskyn ifrån Isle Of Mull och med lite förhandsinformation om att denna tydligen ska ligga på nånstans över 30 ppm så var ju nyfikenheten väldigt då de flesta av oss är nästan fanatiska vad gäller rökigt whisky. Och visst fanns helt klart gott om potential i denna lite krämigt fet/oljiga men ändå ganska lätta whisky ifrån Tobermory-destilleriet och som kan rekommenderas.

Men den som verkligen slog oss med häpnad och som var helt fantastiskt god, både vad gäller doft och smak samt även priset kan tilläggas var den 12-åriga sherry-whiskyn ifrån BenRiach. Detta är verkligen en köpvärd whisky för den som gillar ganska kraftig, välbalanserad sherry-whisky med mycket inslag av både russin och lite brända toner.

miltonduff_1991Och i vanlig Amnehärad´s Whisky Club-anda så dök det även denna gången fram lite mer maltgodis när så själva provningen var avslutad och denna gången så var det faktiskt vår inbjudne gäst, Markus som vi har att tacka för detta då det var han, bland andra som stod för den extra malten i form av en Miltonduff 1991/2009, G&M Reserve, selected by Van Wees (cask 26594 – 257 bottles) och som inhandlats via ett auktions-köp för några år sedan.

Att detta visade sig vara en mycket trevlig bekantskap gjorde ju inte heller saken sämre då detta var en ganska stark whisky på 60,9% och med en riktigt god romrussin-karaktär och med brända undertoner och inslag av kaffe..,

resultat_ev11

Vidare så avnjöts det också några drams och utan betygsättning av klubbens tidigare smakade Octomore 4/167. Även en flaska Port Charlotte PC8 fanns att tillgå för de som så önskade men inte heller den föll under nån närmare granskning eller betygsättning denna afton.

event_11

Avslutningsvis så kom ju även en och annan groda i vanlig ordning att fällas av vissa personer under denna mycket trevliga och ljumna sommarkväll, men det är ju en helt annan historia…