2012, AWC-Event, Event #9, Värd – AFR

AWC – Event 9 – 120211

Så kom då aftonen då det äntligen var dags att ställa några av Islays största och kraftigaste “rökmonster” emot varandra i ett blindtest, med 4 sorter ifrån Ardbeg, 2 ifrån Laphroaig samt världens just nu rökigaste whisky, Octomore 4/167!! Förmodligen också och på förhand sett vårt absolut bästa startfält hittills i klubben…

laphroaig_10_cs_2011  ardbeg_ten  ardbeg_alligator  ardbeg_corryvreckan  ardbeg_uigeadail  laphroaig_10  caolila1984swf  octomore_4_167

Deltagare/Bidragare: (Värd: HHM – 2012-02-11)
AFR: Laphroaig 10 CS 2011
CPE: Ardbeg Ten
FAN: Ardbeg Alligator (Committe Reeserve)
HGU: Ardbeg Corryvreckan
HHG: Ardbeg Uigeadail
HHM: Laphroaig 10
AWC: Caol Ila 1984 (SWF-13)Bruicladdich Octomore 4/167 5 y.o

Gött också att äntligen få smaka lite ordentligt med rök var den genomgående och allmänna inställningen då ju vår förra afton kom att bli lite av en bottennapps-omgång. Då provadesdet whisky ifrån andra ställen i världen och som inte riktigt lyckades leva upp till våra förväntningar… (med ett par undantag ifrån bl.a Japan).

lineup9

offshore_cpeDet var också kul att vi även denna gången lyckades bli fullt gäng med alla medlemmar närvarande… så när som på CPE som fick deltaga med medsmugglade samples-flaskor och via LIVE-länk ifrån Kanarieöarna!! (snyggt jobbat, datahackern! hehe) CPE hade lämnat och bidrog också med samples ifrån Ardbeg Ten.

Då vi också på förhand redan visste vartåt detta skulle barka smakmässigt sett och med all den inblandade röken så bestämdes det att ställa alla våra Ardbegs emot varandra i den första blind-provs-omgången innan maten…

Då vi också på förhand redan visste vartåt detta skulle barka smakmässigt sett och med all den inblandade röken så bestämdes det att ställa alla våra Ardbegs emot varandra i den första blind-provs-omgången innan maten…

ardbeg_ten ardbeg_alligator ardbeg_corryvreckan ardbeg_uigeadail

Detta första blindprov kom att visa sig bli aningens svårare än vi hade trott ifrån början. Färgmässigt så var det bara Ardbeg Ten som stack ut lite grann genom att vara riktigt ljusare än de andra. Doftmässigt så kunde man ganska tydligt känna och ana ursprunget då dom luktade förhållandevis och förvånade lika överlag. Gällande smaken så var det bara Ardbeg Ten som föll i genom lite grann då den i sammanhanget kändes lite smaklös(!!)

bordet9Kvällens bästa Ardbeg-sort kom att visa sig bli Corryvreckan som roffade åt sig totalt hela 17,90 p. Avståndet ner till de båda andra var dock inte långt då de allihop kvalade in på över 17.00 poäng och där Alligatorn bara blev 0,10 p efter “Corryn” på 17,80! Uigeadailen fick 17.40 och blev i sällskapet 3:a, något före Ardbeg Ten som lyckades få ihop 16,60!

Summa kardemumma, Inte illa, och jäkligt trevlig whisky och med bra drag av rök i allihop!!

Glasen diskades sedan ur och fram plockades sedan maten som var suveränt goda och ugnsgratinerade taco-wraps och som även dom bra drag i såsen. Det informerades och diskuterades också lite runt den kommande whiskyresan som är planerad den 12:e maj och intresset inför ett ev. fatköp hos Grytthyttan Whisky.
(alla medlemmar fick också smaka på lite av deras New Make på 16 ppm och som FAN fått ifrån Markus i TPWC)

Lineupen inför omgång två såg definitivt lika spännande ut som den första då vi nu bland annat skulle få chansen att smaka på världens rökigaste whisky i form av Octomore och som ligger på hela 167 ppm(!!) i fenolhalt och som klubben stod som inköpare för.

octomore_omg9 caolila_omg9

Ännu en whisky som inhandlats av klubben gemensamt och som också betingat ett pris på dryga tusenlappen är Caol Ila 1984 och som är en buteljering ifrån Svenska Whiskyförbundet. Denna har bara anslutna klubbar möjlighet att teckna sig för och den fanns också med på bordet i denna rundan… (tidigare smakad vid event nr 7 och det var nu dags för “bottlekill” på denna och hade därför rättvist fördelats på sample-flaskor innan)

laphroaig_10 laphroaig_10_cs_2011 octomore_4_167 caolila1984swf

Kvällen avlöpte mycket väl och diskutssionerna var många och som vanligt när dom båda omgångarna var klara och poängen summerad så var det åter dags för den fria provningen där kvällens alla sorter plockas fram till bortet och det då är fritt fram att välja vad man vill fortsätta att smaka eller fördjupa sig i…

I vanlig ordning dök det också fram (som om det inte var tillräckligt redan med alla sorter) ännu ett par flaskor till innehållandes mer utav livets vatten och som testades och smakades av lite grann “off the record”!)

bild2  bild7  bild4  bild_5

Sammanfattningsvis en mycket trevlig afton och där det även bestämdes att vi nästa event planerar att köra en frukt-omgång på valfritt tema för att kunna få med vår via klubben inköpta andra SWF-whisky: Mannochmore.