2014, AWC, AWC-Event, Event #15, Värd – HHM, whiskyafton

AWC – Event 15 – 140131

Amnehärad´s Whisky Club inledde i slutet av årets första månad 2014 med att hålla en ordinarie whiskyafton. En träff med upplägg att de 6 medlemmarna bidrar med varsin valfri och ej tidigare provad whisky och där startfältet bestäms på plats, med hänsyn tagen till på förhand förväntad smak och karaktär. Med oss denna gången fanns också för att “fylla ut” linupen ett par av klubbens tidigare gemensamt inköpta flaskor ifrån SWF: Springbank (swf-17) Benromach (swf-18)

Första lineupen blev enligt följande:

glenglassaug_revival tullbard15 glenrothes_select_reserve redbreast12
 Glenglassaugh
Revival
46%
 Tullibardine
15 Vintage
40%
 Glenrothes
Select Reserve
43%
 Redbreast
12
57,7%
14,25 p
Läs mer…
12,30 p
Läs mer…
14,20 p
Läs mer…
15,20 p
Läs mer…

 

event15_1

En första provningsrunda där whiskyn provades blint, dvs. vi visste vilka sorter som fanns med, men inte i vilka glas. Det visade sig bli en ganska jämn omgång och där det inte fanns några direkta toppar eller några större bottennapp, förutom den 15-åriga Tullibardine som inte riktigt föll oss helt i smaken men utan att för den skull vara otäck. Några av oss tyckte dock den hade vissa inslag av tapetlim. 😉

Omgångens segrare blev den  av många rikligt hyllade och prisade Irländska whiskyn Redbreast 12, 57,7% och där en av åsikterna som kom att diskuteras huruvida den höga buteljeringsstyrkan var en av de bidragande vinnarorsakerna. På minussidan hittades dock den något mindre angenäma parfymtonen som upplevdes av de flesta  i denna.

På mycket jämn andra och tredjeplats i omgången kom Glenglassaugh och Glenrothes och där det kan nämnas att den förstnämnda hade en mycket karaktäristisk gummiton i doften som det tog ett litet tag att komma underfund med.

awc_kycklingboxI vanlig ordning föregicks provningen av ett litet klubbmöte där diverse uppkomna frågor avhandlades, bland annat whiskyklubbens uppkommande 4-årsjubileum samt den nya utgåvan av “kyckling”-boxen som planeras att släppas till påskledigheten. Det drogs också i ett litet lotteri tre lyckliga vinnare (AFR, HHG, HGU) som får möjligheten att välja innehållet till dessa tre samplesflaskor. (Mer info om boxarna kommer ut senare)

Angående klubbens 4-årskalas fanns sedan tidigare planer på att försöka köra nån form av provning för att fira och uppmärksamma detta. Tyvärr visar det sig redan nu att vi kommer bli en man kort på “födelsedagen” men då vi också fått in en lös förfrågan och inbjudan till en kommande och extern whiskyprovning samma datum så togs beslutet att försöka se över möjligheterna att kunna deltaga där istället.

event15

I den andra omgången blev det återprovning av de två tidigare nämnda SWF-flaskorna, en ny 12-åring ifrån Bunnahabhain-destilleriet samt en Japan-whisky vid namn Yoichi ifrån Nikka.

Lineup för omgång 2:

springbank_swf17 benromach_swf18 bh12 nikka_yoichi
 Springbank
13, 48,7%
(SWF-18)
 Benromach
2003, 46%
(SWF-17)
Bunnahabhain
12, Un-chillfilt.
46,3%
Nikka
Yoichi 10
45%
 16,30 p
Läs mer…
15,70 p
Läs mer…
 15,75 p
Läs mer…
 15,40 p
Läs mer…

 

event15_2

Den mycket goda och intressanta Springbanken har vid en tidigare provning fått av oss en medelpoäng på 16,40 och denna gången uppnådde den 16,30 som visade sig räcka för att blir kvällens vinnare!

Andraplatsen nöps av hunnabunna, den minst rökiga whiskyn ifrån Islay-ön som förutom svag rökighet och med viss havskust-känsla hade en ganska blommig/fruktig nyans.  På tredje plats totalt kom också en whisky med rökkaraktär ifrån whiskyförbundet och som vi testat tidigare i form av Benromach 2003 och som denna gången höjde sig med 0,20 p. Sista och fjärde placeringen i denna omgången (och även i den totala ställningen) gick till Nikka som hade en överraskande och svårbestämd rökighet i sig. (sorternas enskilda omdömen är under sammanställning och läggs upp på hemsidan vartefter de blir klara)

Kvällens “scoreboard” (klicka för större bild):

points_15

CPE hyllade också HGU för hans fantastiska sifferminne(?) och där vi också tackar främlingen Kenneth för hans medverkan per telefon och ber om ursäkt för felringningen… LOL – kvällens bästa! 🙂 🙂 🙂

Avslutningsvis stort tack till kvällens värd och påminner lotterivinnarna att snabbt inkomma med sina whiskyönskemål för att vi inom kort skall kunna gå vidare med planeringen och presentationen av påskboxen…

P.s Glöm ej heller den pågående omgången av Samples-whisky! 😉

/Amnehärad´s Whisky Club