2010, AWC-Event, Event #4, Värd – HGU

AWC – Event 4 – 101210

Så har vi då träffats igen och haft vår 4:e whiskyafton med ett riktigt smakfullt whisky’jul’bord med massor av dofter, smaker, toner och aromer att försöka bena ut och sätta lite betyg på…och ett tråkigare upplägg för fredagskväll än detta, kan man ju helt klart ha!

jura_origin_10  mackmyra_jaktlycka  big_peat  kilchoman_summer_2010  talisker_10  bruichladdich_waves  famousgrouse

Deltagare/Bidragare: (Värd: HHM – 2010-12-10)
CPE: Jura Origin 10
FAN: Mackmyra Special 05 “Jaktlycka”, Big Peat, Famous Grouse
HGU: Kilchoman Summer 2010
HHM: Talisker 10Bruichladdich Waves

När vi har så här många sorter att testa så brukar vi försöka hitta och smaka de lite mildare först. Detta för att över huvudtaget ge dessa en ärlig chans att visa vad de går för innan de rökigare sorterna ställs fram. Tilläggas kan också göras att själva provsmakningen genomföres som ett “halvt”-blindtest, dvs. vi vet vilka sorter vi har, men inte i vilket glas dom är…

provbrickasVår 4:e whiskyafton kunde dock gärna ha fått en liten annan start då vi tyvärr i sent skede fick återbud ifrån två sjuklingar som fick stanna hemma och kurera sig. Detta innebar också att vårt “julwhiskybord” blev två stycken sorter (Bowmore Surf och Port Charlotte) kortare och som vi verkligen också hade sett fram emot att få pröva…

Nåväl, det var bara att gilla läget och arrangera om lite och plocka in ett par stand-ins i form av en Bruichladdich Waves (46%) och en återprovning av Famous Grouse och som väl får anses som en “standardwhisky” och som alla har nån gång har smakat.

ardbegburgarestorEfter provsmakning, lite resultaträkning och allmän diskussion av vår första omgång så blev det då dax för lite tilltugg som vår värd och Mr. Gourmé hade komponerat ihop… Ardbeg-burgare på en bädd av coleslaw med hemmagjorda hamburgerbröd samt klyftpotatis! Jo, man tackar…!

Då maten, som smakade bra och som hade en uppenbar nyans av rök i eftersmaken, (konstigt, hehe?) hade ätits upp så dukades det på för kvällen lite rökigare sortimentet fram…

Förväntningarna var åter skyhöga när vi åter hade satt oss tillrätta vid bordet med dessa godsaker i våra glas. Redan vid upphällningen så kändes ju vad som var på gång och var att vänta.

Vi hade Talisker, av många ansedd som en av världens bästa whiskysorter (E150-färgämnet till trots). Big Peat, en för oss ännu inte smakad dunderfavorit med tanke på dess innehåll och ursprung samt Kilchoman som enligt andra som redan hade smakat den, en whisky i Ardbeg-klass!

När våra näsor hade stoppats i glasen och inandats ångorna för sista gången och våra munhålor med tillhörande smaklökar fått sina sista droppar av livets vatten så stod det klart för oss att i detta sällskapet så räcker Talisker inte riktigt till och att… VI HADE ALLA FÅTT OSS TVÅ NYA STORA WHISKY-FAVORITER!

“Lill-Ralfy”…?
bigpeatlitenPå vår andra plats placerade sig Big Peat som är en “shovelful of Islay-blended-maltwhisky” med ett innehåll taget ifrån destillerierna Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen! En fantastisk och enormt god whisky och som enligt våran åsikt ej behöver vattnas. ENASTÅENDE!!

kilchomanliten
På första plats kom nykomlingen Kilchoman som är ett nyöppnat destilleri och som nu bara har varit igång i endast 5 år! Det är för övrigt också det enda nybyggda destilleriet på ön Islay på hela 124 år!

Den sort som vi smakade var ifrån deras fjärde släpp, Kilchoman – Summer 2010 Release. Vilken whisky, vilken överraskning och vilken för tidig julklapp vi alla fick oss då detta var något av det godaste och mest underbara i whiskyväg som vi nånsin tidigare har smakat!!

Detta är en trots sin unga ålder (3 år) en riktigt rökig, söt och fruktig whisky och som har en doft som är kanon, en smak som är av tjära, rök och karamell och ett avslut som heter duga. En RIKTIG höjdare och helt OUTSTANDING!! Wow, så jäkla bra

Presentation av resultat och poäng, omgång #4.
resultatev4
(poängsumman i tabellen är avrundad till närmaste 0,10-tal…)