2017, AWC, AWC-Event, Event #21, Värd – HHG, whiskyafton

AWC – Event 21 – 171013

Vi fick bli en något lätt decimerad skara medlemmar som samlades till whiskyklubbens 21:a event och som ägde rum hemma hos värd HHG och där en av medlemmarna fick stå över på grund av utlandsresa.

Temat för aftonen var som vanligt att ta med var sin valfri och gärna ej tidigare smakad (singlemalts-)whisky och som sedan skulle provsmakas enligt principen “halvt blindprov” dvs. vi vet vilka whisksorter som finns med i den aktuella lineupen men inte i vilket glas de finns upphällda i.

 

Efter sedvanlig genomgång av lite administrativa frågor och klubbkassa-redovisning så var det äntligen dags för upphällning av godsakerna.

Tyvärr inträffade då ett litet missöde som vi faktiskt och turligt nog i klubbens historia varit väl förskonade emot. Nämligen ett korkhaveri!! Det var korken till det delade bidraget och SMWS-whiskyn som FAN/HGU hade med sig som hade torkat in rejält i glashalsen på flaskan och som gick i två delar med “operation kaffefilter” som följd. Förbannat!! 🙁

STARTFÄLT NR 1:

 

Ardbeg An Oa, 46,6% (599 kr)

Bidragare: AFR

“Hallmark Ardbeg peat, dark chocolate and aniseed are wrapped in smoth, silky butterscotch, black pepper and clove, before rising to an intense cresendo of flavour” //Ardbeg

 

SMWS 53.119 11 y.o “Woundrous Bliss” 60,2% (Caol Ila) (1.200 kr)

Bidragare: FAN/HGU (delad vårdnad)

“En SMWS-buteljering utan närmare info…”

   

Talisker Port Ruighe 45,8% (499 kr)

Bidragare: HHG

“A no age statement release finshed in Port wine cask

   

Glenlivet Nàdurra Oloroso Matured, Batch OL1116, 48% (549 kr)

Bidragare: HHM

“En taxfree-version (1 liter) med buteljeringsstyrka 48%, Batch OL1116, first filled sherrycask)”

 

Det blev en första sittning med som vi alla upplevde som ganska jämna och stabila whiskys och där den slutliga poängställningen sedan skulle visa sig inte skilja mycket åt. Med upplägget “halvt blindprov” och där vi kunde anta att de båda Islay-utgåvorna skulle ha en hel del rök i sig fick vi först försöka att lokalisera de båda något mindre rökiga sorterna, för att spara på luktsinnet och smaklökarna.

Det visades sig bli en inte alltför svår uppgift då både Port Ruighe-fatlagringen ifrån Talisker och den Oloroso-lagrade Glenlivet’en hade en del särskiljande både doft och smak och kunde ganska lätt placeras.

När det sedan blev dags att försöka plocka de två kvarvarande rökmonstren så kunde man ha en viss hjälp av den höga buteljeringsstyrkan hos SMWS 53.199-buteljeringen och där man även kunde ana den ganska klassiska Ardbeg-rökigheten som vi tyckte fanns hos An Oan. Det blev en första omgång där vi för första gången(?) hade prickat in alla sorter och gissat alla rätt! (Bra jobbat, pöjjka!) 

 

Strax efter första omgångens avslut började åter HGU’s välkända binnikemask att göra sig påmind och det blev dags för käk och där värden HHG bjöd på “hemlagat ifrån den lokala pizzerian”. Perfa!!

Som en liten aperitif efter maten och då vi ej hade så många fler flaskor och whiskysorter att tillgå för att kunna presentera en andra omgång så fick det bli en ensam och öppen provsmakning av FAN’s medhavda *bonuswhisky*. Ett sampleprov på en 12-årig och Syrah-lagrad Port Charlotte ifrån buteljeraren Rest & be Thankful.

Detta visade sig vara en riktigt trevlig buteljering och blev aftonens solklara vinnare på stabila 17,25p! #yummy

Under kvällen fördes det också lite diskussioner kring intresset för en eventuell kommande jul- eller adventsbox . För första gången i klubbens historia har vi också direkt redan nu ett preliminärt datum att jobba emot och ta ställning inför en nästkommande ordinare AWC-provning.

Efter en hel del skratt och tjöt under den tillhörande “fria provningen” där alla flaskor ställts fram för valfritt bruk så blev det strax innan midnatt dags att runda av en med våra mått mätt ganska lugn afton. Dessutom en kväll utan en enda felsägning… 😀

Presentation över vårt samlade resultat ifrån aftonen:

Vi säger tack till värden HHG och alla medverkande medlemmar för ännu en minnesvärd och trevlig afton!

//Amnehärad’s Whisky Club