2013, Arfen, AWC, Event, whiskyafton

AWC-event i Arfen, våren 2013

Så har AWC då haft sin första egna större provning med inbjudna whiskyentusiaster och i en lokal plats vid namn Arfen (se facebook-sida) och där vi totalt blev hela 19 st deltagare.

IMG_2333Upplägget bestod i att vid två sittningar provsmaka 4 st olika sorters singelmalts-whisky, provsmaka, sätta poäng och att försöka hitta rätt placering i en s.k “halv” blindprovning, där vi i förväg visste vilka sorterna var men inte i vilka glas de fanns.

Bland de inbjuda deltagarna kom några bland annat ifrån TPWC ifrån Degerfors som vi också samarbetar lite grann med bl.a via det gemensamma projektet Samples Of Whisky samt även några ifrån Munskänkarna (Otterbäcken). Även ett flertal gäster som tidigare varit med vid tidigare provningar var också medbjudna.

Tanken och planen med denna första träffen var att se lite grann hur upplägget, lokalen och intresset är bland whiskydrickarna i lokalområdet och planer finns på att eventuellt försöka kunna hålla nån form av liknade arrangemang nån gång per halvår.

Startfältet vid den första omgången bestod av följande sorter:
(klicka på respektive whiskylänk för att komma till våra enskilda poäng)

  glenmoray12   tormore12  oban  singleton
 Glen Moray
12 y.o 40%
(Speyside)
319 kr
12.30 p
 Tormore
12 y.o 40%
(Speyside)
349 kr
12.40 p
 Oban
14 y.o 43%
(Highlands)
465 kr
12.90 p
 Singleton
12 y.o 40%
(Speyside)
329 kr
13.20 p

 

En provning som visade sig bli bra mycket svårare än förväntat och då den exempelvis på förhand “givna” Oban inte var helt lätt att finna i denna “blinda” uppställning. Både doft- och smakmässigt så var detta överlag en väldigt jämn omgång totalt sett.

awc1 awc2

Innan det blivit dags att sätta sig till det dukade matbordet och lite käk så kördes ett litet whiskylotteri med diverse fina samplespriser á 5 cl. En prisutdelning där AGU råkar klämma de nu bevingade orden “öhhh, ja jag vill inte ha nån rökig whisky så jag tar denna Octomore 4/167” (världens rökigaste whisky 2011!!)

Prislistan:
CAOL ILA 1984 55% (SWF-13)

CRAGGANMORE 15 Y.O 46% (A.D RATTRAY)
KILCHOMAN 2006 59,6% (VIKING LINE-EXLUSIVE)
PORT ELLEN 1982 43% (GORDON & MACPHAIL)
LOCH LOMOND PEATED 17 Y.O 48%
BRUICHLADDICH OCTOMORE 4/167 5 Y.O
GLENLIVET 18 Y.O 43%
TEERENPELI 8 Y.O 43%
LAPHROAIG PX CASK 48%
BOWMORE LAIMRIG 54,4%

Menyn för kvällen svarade Arfen för och bestod av “potatisgratäng, sallad, rostbiff med whiskysås”. Den goda maten avnjöts till ljudet från alla pratglada whiskynjutare som nu hade kommit i riktig fin stämning!

Till den andra omgången hade valts något dyrare sorter med sherrykaraktär och med också något högre alkoholstyrka:
(klicka på respektive whiskylänk för att komma till våra enskilda poäng)

 lasanta  glendronach12  tullibardinesherrycask  karuizawa_asama
 Glenmorangie
Lasanta 12, 46%
(N. Highland)
510 kr
14.20 p
 Glendronach
12 y.o 43%
(Speyside)
399 kr
14.10 p
 Tullibardine
Sherry Cask 46%
(Highlands)
628 kr
15.20 p
Karuziawa
Asama 46%
(Japan)
649 kr
14.10 p

 

Om den första blindprovs-omgången varit svårgissad så var denna rundan inte helt lätt heller då de färgmässigt låg väldigt lika varandra!

awc3 awc4

Kvällens bästa whisky enligt den slutgiltiga och sammanlagda ställningen för eventet blev Tullibardine Sherry Cask 1993 46%. Tätt följt av den 12 åriga Lasanta ifrån Glenmorangie som hamnade på andra plats. På tredje platsen jämt skägg (efter avrundning) mellan Karuziawan och Glendronachen.  (klicka på bilden för större bild)

points_arfen

Som avslutning innan det var dags att runda av för “kaffe, ananaspaj med grädde och whiskystänk” kördes också en liten whiskyauktion på de få centilitrar som fanns kvar i flaskorna. Budgivningen visade sig bli stenhård och där vår tillfällige auktionsförrättare CPE var suverän!

arfen1 arfen2

Amnehärad´s Whisky Club tackar härmed alla deltagare för en riktigt trevlig afton och hoppas att tillställningen varit till belåtenhet och att Ni vill hänga på nästa gång det ev. blir dags för en ny större provning!

Vi tar givetvis tacksamt också gärna emot både ris och ros samt förslag på sådant som kan förbättras via kommentarfältet högst upp!

För den som ev. är sugen att hänga med som gästdeltagare vid någon av våra ordinarie provningar kan anmäla sitt intresse direkt till någon av oss AWC-medlemmar (plats kan dock EJ garanteras!) eller om man kanske vill hänga med på någon av våra Samples Of Whisky-provningar.

Man kan också kontakta oss i AWC via vår kontaktsida!

//Amnehärad´s Whisky Club