2022, AWC, Event, Ingelred 2022, whiskyafton

INGELREÐ – MasterClass-provning (2022)

Efter en lång tids väntan på att kunna avnjuta “livets vatten” tillsammans med andra likasinnade så blev det så i helgen slutligen dags att äntligen få dra på sig whiskytröjan och bege sig till Folkets Hus i Otterbäcken och ett spännande Ingelred-event!

En MasterClass-provning med INGELREÐ-whisky som AWC fått en inbjudan till och där Staffan Gustavssom som är en av whiskymärkets grundare och ägare stod som provningsledare för och guidades oss igenom. 

Ingelred Single Cask Single Malt

INGELREÐ Single Casks Single Malt är individuellt lagrad whisky (främst ifrån Ben Nevis-destilleriet) på utvalda fat och under en tidsperiod som tar fram det allra bästa ur varje batch. Just fatens betydels för whiskyn var även ett underliggande tema för aftonens whiskyprovning och där Staffan pratade en del om fatens betydelse för whiskyns smak och utseende.

Vi fick också under kvällen en genomgående presentation kring själva whiskymärket INGELREÐ samt även lite histora kring Staffans många resor till Skottland. Även lite om Tunnklappningssällskapet nämndes och som är ett buteljeringsföretag Staffan också har haft ett finger med i spelet i och som också har gjort flera buteljeringar av whisky ifrån Ben Nevis genom åren. Ben Nevis är för övrigt det högsta berget i Storbritannien och där destilleriet är beläget strax intill foten av detta. Vattnet man använder till sin whisky kommer från floden Allt a’ Mhuilinn som förses från två små sjöar – Coire Leis och Coire na’ Ciste – som ligger ca 1000 meter upp på berget Ben Nevis. Vi fick även veta att destilleriet numera ägs av japanska Nikka.

I lineupen för aftonens provning stod hela fem stycken olika singlecask-buteljeringar av Ben Nevis och där även en Caol Ila fanns med. Dessutom kom det även under kvällen att avsmakas ännu en whisky och som inte fanns med på pappret och som var en “Three in one”-buteljering under TKS-märket.

1: INGELREÐ Ben Nevis #685 13 Yo, 2008 62,8% INGELREÐ Ben Nevis
Bourbon Cask #685
13 Yo, 2008 62,8%
Art. nr 55330, 1198 kr
2: INGELREÐ Ben Nevis #683 13 Years, 2008 62,1% INGELREÐ Ben Nevis
Bourbon Cask #683
13 Years, 2008 62,1%
Art. nr 55329, 1198 kr
3: INGELREÐ Ben Nevis Ben Nevis Wine Cask #117 10 Years, 2010 60% INGELREÐ Ben Nevis
Ben Nevis Wine Cask #117
10 Years, 2010 60%
Art. nr 51947, 1028 kr
4: INGELREÐ Ben Nevis Wine Cask #118 10 Yo, 2008 62,8% INGELREÐ Ben Nevis
Wine Cask #118 
10 Yo, 2008 59,9%
Art. nr 51948, 1049 kr
5: INGELREÐ Ben Nevis
Sherry Cask #189
12 Yo, 2008 62,6%
Art. nr 51950, 1129 kr
6: Ingelred Caol Ila Bourbon Cask #307971 10 Yo, 2010 56,4% INGELREÐ Caol Ila
Bourbon Cask #307971
10 Yo, 2011 56,4%
Art. nr 55331, 1189 kr
7: Ben Nevis TKS
“Three In One” 46%

Upplägget för aftonen var att Staffan som höll i provningen bad oss att först ta oss an whiskyn som fanns i glas nummer fem, en 12-årig och otroligt sherrydoftande och lite söt whisky, samtidigt som han pratade lite om Ben Nevis-destilleriet och fatens olika storlekar och egenskaper osv. Detta var för övrigt en av kvällens bästa whiskys hos många av deltagarna! (samt även hos oss i AWC).

Därefter kom whiskyn i glas nummer ett och två att luktas, smakas och jämföras emot varandra och som var två bourbonlagringar med samma ålder. Vi medlemmar ifrån AWC som hade möjlighet att deltaga på denna provningen (AFR, FAN och HGU) tyckte att glas nr ett nog var aningens och snäppet lite bättre med en hårsmån och som hade en något fylligare och godare karaktär. (men där tvåan var också riktigt nice!)

I glas nummer tre och fyra fanns det två olika red wine fatlagringar och där doft- och smakbilden blev lite mer åt röda bär/sherryhållet och var också riktigt smarriga att kunna suga länge på. Då upplägget för aftonen var som en liten guidad genomgång genom glasen och där vi tillsammans smakade, diskuterade och även ställde frågor till Staffan under tiden så kom dock klubbens egna smaknoteringar kanske att bli något lite lidande då vi även ville vara med och lyssna för att inte missa nått av det som det pratas om.

I det sjätte och sista glaset i startfältet så fanns det en riktig blekfis och vi röknördar i klubben hade väl ganska snart luskat ut (och kanske även smygläst lite på etiketten och informationsbladet som vi fick) att här fanns nog chansen till en av kvällens höjdpunkter – en 10-årig Coal Ila på bourbon-fat och med helt magiska dofter av typ fyra par med Tretorn-gummistövvlar!! Ojojoj(!) var några av de direkta utropen och kommentarerna som kunde uppfattas kring de olika borden i Folkets Hus lokal i Otterbäcken och där den väl kanske inte gick direkt hem och rakt in i hjärtat hos alla… Men vi i AWC njöt som bara den!

Alla whiskys utom bonuswhiskyn ifrån TKS och som kom fram i den avslutande delen av provningen och som smakades hade buteljerats vid exemplarisk hög fatstyrka. Det fanns även tillgång till vatten på borden att kunna späda med, utifall nån nu mot förmodan skulle vilja det. Med reservation för fel och om vi uppfattade det hela rätt (och då undertecknad satt och plitade ned lite smaknoter, poäng osv.) så var den otroligt fruktiga bonuswhiskyn som vi fick smaka på en blended som gick under namnet “Three In One” och där tre olika fat som hade slagits samman. Denna fanns inte tillgänglig för försäljning för allmänheten utan enbart för fatägarna. 

Det gemensamma omdömet för kvällens alla whiskys som smakades (i alla fall hos oss som var med ifrån klubben) tyckte att det överlag var riktigt bra och otroligt hög klass på whiskyn. Fantastiskt goda whiskys och även om vi inte kanske hann skriva ned och anteckna så mycket smaknoteringar för varje sort så försöktes det givetvis i alla fall att sättas lite personliga poäng för klubbens räkning och sammanställning. Staffan ställde även en liten förfrågan om det fanns intresse för fler provningar då INGELREÐ hade fler fat på gång för kommande buteljeringar framöver. Och det vill vi givetvis gärna! Önskemål fanns även bland deltagarna att kunna köpa de snygga Glencairn-glasen med INGELREÐ-loggan på men där vi tyvärr får vänta tills nästa gång då utbudet på dessa var begränsade.

Så vad blev då det samlade resultatet för AWC’s del för aftonen… Jo, det blev idel höga poäng!!
Inte helt oväntat kanske så blev faktiskt det buteljerade rökmonstreet och Islay-whiskyn ifrån Caol Ila kvällens vinnare poängmässigt för vår del, dock på målfoto strax emot även den helt makalöst goda sherrylagrade Ben Nevis-whiskyn på 12 år som hamnade tvåa. Med facit i hand och med hela 6 stycken provade singlecasks (plus bonuswhiskyn) och inte en whisky under 16 av 20 poäng får i vårt tycke anses vara med beröm mycket väl godkänt! (I vanlig ordning presenteras varje whisky enskilt och publiceras här på klubbsidan allt eftersom de sammanställts och blir klara).

Amnehärad´s Whisky Club vill avsluta med att säga ett stort tack till Staffan på INGELREÐ och alla andra whiskyfantaster som deltog på denna whiskyprovningen! En mycket trevlig och smakrik afton och där vi får hoppas på fler buteljerade godsaker och på återseende!

//Amnehärad´s Whisky Club

P.s Och för AWC’s medlemmar gör vi även en liten intern notering och påminner om att månaden snart är slut… *blinkblink *