2023, AFR, AWC, Event, FAN, Karlstad Beer & Whisky 2023

Karlstad Beer & Whisky 2023

En liten lägesrapport ifrån 2023 års Beer & Whisky-festival i Karlstad och som även denna gången gick av stapeln på CCC – Karlstad Congress Culture Centre. Ifrån AWC fanns vi även i år på plats med två stycken besökare ifrån whiskyklubben i form av FAN och AFR. En whiskymässa med på pappret 29 st. utställare och där själva provningen ägde rum på entréplanets våning.

Likt föregående år så hade vi med våra respektive samt juniorerna PAN och HFR, båda numera med Karlstad som hemadress och som också hängde med på denna whiskymässan som besöktes på lör. 4/11.

I vanlig ordning så ingick ett gratis “allmänt” dryckesglas vid anskomsten modell lite större avsedd för provsmakning av både whisky och öl. Vi såg tyvärr inte denna gången nån möjlighet att kunna inhandla nått mer specifikt whiskyglas á la Glencairn eller liknande nånstans i mässhallen. Systemet med att köpa dryckeskuponger för att sedan kunna handla whisky- eller ölprover fanns dock kvar och som kostade en hundring styck och fanns att få tag på vid ingången samt på en annan plats inne på mässan.

Att gå på whiskymässa och samtidigt kunna skriva smaknoter med poäng är inte helt enkelt och detta skall givetvis även tas med i beaktning när man läser våra omdömen och där storleken för provsmaken ifrån utställarna i detta förmyndarlandet max får vara: Sprit – 2 cl, Öl – 10 cl, Cider – 10 cl, Vin – 5 cl.

Efter att vi splittat på oss lite i sällskapet och efter en liten inledande översiktsrundgång på mässgolvet så tog vi (AFR och FAN) sikte på första vårt första monterbesök och som blev hos Agitator. En monter som helgen till ära hade bemannats med whiskybloggaren och provningsledaren samt numera även Ambassadören Samuel bakom disken.

Agitator

Då Agitators nyaste och hetaste och limiterade släpp Svartvete nyligen såldes slut på direkten så fanns den tyvärr inte tillgänglig i montern utan där vi istället fick upp ögonen på nått annat som vi inte tidigare smakat på och som fick bli vår första whisky för dagen i form av Blind Seal Straight Rye Whiskey 46%.

I grunden är detta en amerikansk Straight Rye Whiskey förutom att den är mäskad, destillerad och lagrad lokalt i Arboga även är ett ingående varumärke hos Agitator. Den består av 60% rågmalt och 40% kornmalt och där lagringen sker på nya 200 liters ”wave stave”-fat av hårt kolad amerikansk ek och där whiskyn sedan buteljerats efter tre år. Glädjen var också stor när PAT senare under kvällen lyckades snacka till sig en Agitator-tröja härifrån. 😄🥇

“Maltig smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av dadlar, pekannötter, knäck, vaniljfudge, kanel och apelsin. //Sb

Blind Seal Straight Rye Whiskey 46%Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Blind Seal Straight Rye Whiskey 46%

DOFT: God och lite maltig doft. Lite stickig i näsan men ändå kanske något mildare/mjukare än förväntat.
SMAK: Ganska smakrik och med “rågig” karaktär.
HELHET: Ganska ok whisky, kanske inte riktigt vår stil.

AFR – 14,00 FAN – 13,50 av 20,00 p – Medelbetyg 13,75 p


Med den föregående rågwhiskyn innanför västen och efter lite efterföljande mellansnack så var whiskymässan nu officiellt startad och igång för vår del. En tillställning som vi för övrigt ganska snart uppfattade och upplevde som kanske något mindre än tidigare besökta år och med något färre utställare där både en del lokala ölbryggerier samt även flera av de större svenska whiskyföretagen och deras tillhörande whiskymärken saknades på plats, vilket vi givetvis tyckte var lite synd. Funderingar kring den givna frågan om det kanske blir lite för mycket och för många whiskymässor runt om i landet när nu flera av de större och mellanstora städerna årligen håller egna whiskyträffar? En fråga som givetvis tål att tänkas på också för hela den svenska whiskyindustrin.

Nåväl, nån som inte saknades och som vi faktiskt inte tidigare varken har sett eller smakat på tidigare var den nya irländska singlemalten och whiskymärket Currach och som fanns på plats hos leverantören Liath Drinks. En trippeldestillerad maltwhisky som produceras av irländska Origin Spirits och där man efter en inledande lagring på ex-bourbonfat använder sig utav sjögräs och alger för att bränna ur sina amerikansk jungfru ek-fat som sedan återfylls med spriten för att ge den sista slutfinishen och smaken. – Sjögräs-whisky?? Detta måste ju givetvis makas på!

Till denna montern med “sjögräswhisky” återkom vi efter att vi vid första rundan smakat på deras Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask 46% och Currach Seaweed Wakame Sake Cask Edition 50,1%

“The noes begins with notes of caramel, sweet nuts, sea salt and a hint of brine. It is earthy and rich, with a lovely sweetness against salty seaweed notes. The palate is slightly darker and richer, with smoke, coffee and mahogany wood. There is more salt and caramel and a lovely hint of oak. Almonds and roasted pecans come through, giving it a wonderful earthy nuttiness. The finish is smooth and salty, with a lasting note of caramel.” //Great Drams

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask 46%Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask 46%

DOFT: Lite udda doft med inslag av hö och salt. Dova maltiga inslag
SMAK: Lite speciell smak, torkat gräs, dova toner, kola, sälta
HELHET: En ny smakupplevelse, inte helt oäven, inget vi smakat på tidigare

AFR – 13,25 FAN – 13,00 av 20,00 p – Medelbetyg 13,25 p

“This limited edition of 1400 bottles is finished in seasoned Sake casks. The Sake cask adds delicate hints of sweet rice and fruits to the briny, sweet maritime and green tea notes of the Atlantic Wakame seaweed casks” //Currach Single Malt Irish Whiskey

Currach Atlantic Seaweed Wakame Sake 50,1%Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Currach Seaweed Wakame Sake Cask Edition 50,1%

DOFT: Lite mer tryck i doften (än ovanstående). hötoner, sälta, lakrits, gräs och malt
SMAK: Något udda i smaken, saltlakrits, gräs, halm, ganska fyllig
HELHET: Drickbart men lite udda i både smak och doft

AFR – 13,25 FAN – 13,75 av 20,00 p – Medelbetyg 13,50 p

I ett lite senare skedde under kvällen smakades även den sherrylagrade single cask-whiskyn Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask Sherry Finish 55% (Det blev tyvärr lite dåligt nedskrivna noteringar/poäng för denna whiskyn då vårt tillhörande sällskap dök upp och vi började prata om lite annat).

“Vårt första Single Cask-släpp! Årets upplaga är Currach Kombu Seaweed Cask som dessutom har fått spendera 5 månader på Oloroso Sherry-fat – Best nr 58695 • 70cl • 55% • 1299 kr”

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask Sherry Finish 55%Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask Sherry Finish 55%

DOFT: Sherrykaraktär som kan anas
SMAK: Något starkare, tål nån droppe vatten
HELHET: Något bättre än föregående två

AFR – 14,00 FAN – 14,00 av 20,00 p – Medelbetyg 14,00 p


Någon möjlighet till att kunna skölja ur våra provningsglas hittades bara, vad vi kunde se på ett ställe i lokalen och är väl kanske nått man skulle kunna sätta upp som förbättringsförslag till nästa gång. Men det fanns även ofta snäll monterpersonal som också kunde hjälpa till att bistå med detta bakom disk.

I montern hos High Coast Whisky

Hos High Coast och den glada personalen där fanns det också gott om whiskys att kunna fördjupa sig i och där valet föll på en kommande whisky – Harbours Collection 04 Nyland 51% – och som ej ännu har släppts. (kommer enligt deras facebook-sida den 4 dec)

Detta är den fjärde whiskyn ur Harbour-serien och en whisky som lagrats både på bourbonfat och vermouthfat. Kul att kunna få förhandstesta lite!

“Nyland ligger mitt emot destilleriet, på andra sidan Ångermanälven. Under 1800-talet utvecklades Nyland till att bli en betydelsefull ort i Ådalen. Här fanns en lotsstation med sex lotsar, tullstation, flera hotell, post, bank, telegraf, affärer, läkare och apotek. Man fick även ett eget tingshus.” High Coast

 

Harbours Collection 04 Nyland 51%Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
High Coast Harbours Collection 04 Nyland 51%

DOFT: Trevlig doft, lätt maltighet
SMAK: God men ganska tam, lite gråkartong i botten på denna.
HELHET: Ganska god men kanske lite intetsägande
Ev. kommentar: Bästa whiskyn hittills för dagen (enligt FAN)

AFR – 15,25 FAN – 15,50 av 20,00 p – Medelbetyg 15,50 p


Vid det här laget och tre whiskys senare så tyckte vi det hade blivit dags att bryta av smakerna lite och resa munnen med nån öl istället. Efter en snabb blick runtom i lokalen och som nu hade börjat fyllas på med lite mer besökare fastnade vi hos Nornir Brewery, där man (enligt hemsidan) står för galen och hantverksmässig öl och där ingen idé är för tokig eller banal.

Nornir Brewery Nornir Abyssal Vines Black IPA 6,2% Abyssal Vines av Nornir Brewery (Eskilstuna)

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 5 cl:
Nornir Brewery Abyssal Black IPA 6,2%

DOFT: Kavringsbröd, choklad och pumpernickel, inte så mycket IPA-känning i doften.
SMAK: Ganska lätt i karaktären med inslag av kavring, mörk sirap, pumpernickel och lite exotisk fruktighet
HELHET: Ett helt ok öl som kändes betydligt lättare än vi trodde på förhand

Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 p


När nu smakerna i munnen blivit lite mer utbytta så valde vi att klämma ännu ett öl fast denna gången för oss ifrån ett lite mera välkänt destilleri – The Pine Ridge Brewery ifrån Falkenberg. Här valdes dock att provsmakas på två varsitt olika öl och där FAN gick för det tunga artilleriet och valde en Timmer Imperial Stout 14% som lagrats på whiskyfat. (Vad AFR hade i sitt glas har undertecknad inte riktigt full koll på men tror det var nån IPA-öl?)

The Pine Ridge Brewery The Pine Ridge Brewery

The Pine Ridge Brewery Timmer Imperial Stout (Aged in whisky barrel) 14,0%

DOFT: –
SMAK: Fullmatad, nästan tjockflytande krämig stout med underbara inslag av både romrussin, kavring, choklad och kaffetoner. Kanske även liten rökig touch av laktritspastill (?)
HELHET: Wow, ett riktigt trevligt och smakrikt öl med rejält tryck i! 


Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★★★★★☆ 9/10 p


En annan spännande whiskytillverkare och som vi även smakade whisky ifrån den förra gången som vi besökte denna whiskymässan var Wolfburn och som är Skottlands nordligaste destilleri på fastlandet.

Wolfburn Langship 58%

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Wolfburn Langskip Single Malt 58%

DOFT: God maltighet, lättare bourbonkaraktär
SMAK: Lite bitig men söt, torkade äpplen, vinner på att vattnas lite.
HELHET: –

AFR – 14,75 FAN – 14,75 av 20,00 p – Medelbetyg 14,75 p


En annan återkommande ölmonter som brukar finnas med på denna mässan i Karlstad och som besöktes ett par vändor var Gammelbacka Bryggeri. Ett microbryggeri som är lokaliserat i Karlskoga och där vi smakade på flera öl under aftonen men där det även här blev lite snack kring montern och därför lite spätt med smaknoter och poäng nedskrivna. Ett öl som det gjordes i alla fall några mindre noteringar om var:

Gammelbacka Bryggeri Gammelbacka Bryggeri - Rököl Gammelbacka Bryggeri Gammelbacka Bryggeri Chilla

Gammelbacka Rököl Porter 5%

DOFT: God doft, lätta röktoner, lite choklad
SMAK: Något tunn och nästan lätt vattnig i karaktären
HELHET: Ett hyggligt gott öl men som man önskar lite mer utav. Av allt.


Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 p

Gammelbacka Chilla Stout 6,6%

DOFT: Choklad och laktritstoner
SMAK: Lätt chokladig och med inslag av lakrits och lite pepprig chilli. 
HELHET: Drickbart men ingen dunderfavorit


Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★☆☆☆☆☆ 5/10 p


Det gjordes även ett stopp hos Halmstad Brygghus, ett mikrobryggeri på Slottsmöllan utanför Halmstad och där deras Slöinge Imperial Kaffe Stout 7,2% smakades på. 

Halmstad Brygghus Slöinge Imperial Kaffe Stout 7,2% Halmstad Brygghus Slöinge Imperial Kaffe Stout 7,2%

Halmstad Brygghus Slöinge Imperial Kaffe Stout 7,2%

DOFT: Ganska trevlig i doften. Espressokaffe och rostad malt
SMAK: God men här önskas mera, 
HELHET: Lite lätt i karaktären


Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 p


Hos värmlandska Nordmarkens Destilleri hade vi goda förhoppningar om att kanske kunna finna något nytt att smaka på sen förra årets besök och där vi vid årets mässa fick möjligheten att smaka på deras “Swedish Unpeated PX Pedro Ximenes 52%. (Huruvida denna var lanserad i nuläget eller inte och eventuellt går att köpa på Sb lades tyvärr inte på minnet när den provsmakades)

Nordmarkens Destilleri

Nordmarkens Destilleri PX Pedro Ximenes 52%Nordmarkens Destilleri PX Pedro Ximenes 52%

DOFT: Torkad frukt, russin, dadlar
SMAK: Maltig torkad fruktighet med inslag av plommon, russin.
HELHET: God i grunden men har kanske en liten bit kvar

AFR – 14,50 FAN – 14,00 av 20,00 p – Medelbetyg 14,25 p


Beersmiths darkness unleashedI montern hos Beersmiths som håller till i Göteborg hittades ett spännande och lössläppt öl med namnet Darkness Unleashed – en “scarily massiv imperial stout” på hela 15,5% och som givetvis fångade intresset hos i alla fall FAN som i den här senare delen av mässan inte kunde motstå frestelsen utan slog till på ett provsmak som inte ångrades. 

Beersmiths Darkness Unleashed Scarily Massiv Imperial Stout 15,5%

DOFT: Choklad och kaffe i mängder
SMAK: Ett riktigt mäktig öl som är ganska chokladsött och fullmatad med kaffe, mörk sirap och kavring och rostad malt.
HELHET: Ojoj – Massivt fyllig och med mycket smak! Detta gillas! Inget för den veke… 😀


Vårt gemensamma ölbetyg: ★★★★★★★★★☆ 9/10 p


Mässans och dagens bästa provsmakade whisky i vårt tycke tyckte vi lite överraskande att svenska Mackmyra stod för! Ett destilleri som under de nu gångna drygt 20 åren har fått motta både ris och ros men där deras whisky denna aftonen faktiskt slog oss med häpnad. Deras Single Malt Whisky Mackmyra Identitet (2023) 48,7% är ett nysläpp (3 okt -23) och är en mix och förening av sorterna Mackmyra Svensk Ek och Mackmyra Rök. 

Mackmyra Identitet 48,7% 

Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Mackmyra Identitet (2023) 48,7%

DOFT: Doftar riktigt inbjudande! Torv med en bakomliggande god rökighet.
SMAK: Betydligt bättre än förväntat. Rökig torv, rökt lax. Överraskande god rökighet!
HELHET: En helt klart inressant whisky! Riktigt nice och växer även med tid i glaset.
Ev. kommentar: Bra jobbat Mackmyra! Och endast 699 kr. Kanske bästa som smakats av dom?

AFR – 16,75 FAN – 17,00 av 20,00 p – Medelbetyg 17,00 p


Totalt sett och sammanfattningsvis ändå en ganska trevlig mässa med inte alltför trångt på golvet och även om man kanske hade önskat ännu lite flera utställare. En välförtjänt “shoutout” ger vi också till Olivens Skafferi som strax innan det blev dags för oss att dra oss vidare för lite kvällskäk på stan bytte vår sista lilla oanvända pengakupong mot ett rejält lass med härliga oliver. 👌👍 Riktigt goda! Maten för övrig avnjöts denna gången på vårt besök i Karlstad på restaurang Frost och fick också detta fullt godkänt! (och även, vid det här laget, det kanske något “dimmiga” Toscanska vinet…)

Olivens Skafferi Plankstek - Frost Toscanavin

Mätta och belåtna (eller  ja, FAN var ju fortfarande hungrig och fick dra en kebabrulle i kiosken utanför) och innan hela sällskapet skiljdes åt för kvällen så avnjöts det även en liten sängfösare på puben The Bishops Arms. Väl mött och tack och go’natt ifrån oss! 🤘😄

//Amnehärad´s Whisky Club
(AFR och FAN med respektive samt juniorerna HFR och PAN)