2019, AWC, AWC-Event, Event #24, Värd – HHM, whiskyafton

AWC – Event 24 – 190801

Whiskyprovningar har av olika anledningar och på senare tid tyvärr inte duggat så tätt för AWC’s del men så plötsligt händer det… ??

Omgångens värd för aftonen var denna gången HHM och där själva tillställningen ägde rum i hans nybyggda garage och där det i stort sett var fulltaligt medlemsdeltagande så när som på CPE som hade förhinder men där vi i stället hade bjudit in en gästdeltare (prao) i form av SHG.

Upplägget för detta, vårt 24-e ordinarie AWC-event var som vanligt två sittningar (med 4 sorter i varje) och där varje medlem enskilt sponsrade provningen med en valfri och ej tidigare provad whisky. Värden bidrog och fyllde ut startlinan med ett par flaskor ytterligare och där även vår tidigare smakade klubbwhisky (Kilchoman) fick ingå i en återprovning. 

I sedvanlig ordning och innan själva whiskyprovningen drogs igång så avhandlades den vanliga pappersexercis där klubbdeltagarna informerades om den aktuella statusen för klubbkassan och vilka kommande whiskykostnader som vi har att vänta framöver och som vi kommer att behöva avsätta lite medel till. (SWF-beställningar, medlemsavgifter, hemsidekostnader osv.) Frågan lyftes också om det inte var dags att åter försöka dra igång vår pausade samplesprovning, där vi privat hemma och enskilt provar en gemensam blindwhisky som gissas, betygsätts och via hemsidan inlämnas våra omdömen på. (Siste samplebidragare var AFR innan stoppet och där CPE blir förste man ut att starta. Närmare info, datum, turordning osv. finns att inhämta här).

Första omgångens startlina bedömdes utifrån det totala startfältet att kunna bli något lite lätt rök/sherryinspirerad och där dessa whiskysorter därför utvaldes att ingå. Som vanligt kördes provningen enligt upplägget “Halv blindprovning” – dvs. vi visste vilka fyra sorter som fanns med i linan men inte i vilka glas de hade hällts upp i.

STARTLINA NR 1:

OLD PULTENEY
Huddart, 46% (499 kr)
Bidragare: HGU
“Pulteney Distillery ligger på Huddart Street i staden Wick, därav namnet. En NAS-whisky som har slutlagrats i fat som tidigare innehållit rökig whisky. Inspirerad från en gammaldags Old Pulteney-stil, med en mix av sin karaktäristiska maritima “sälta” i kombination av rök”

BRAUNSTEIN
Private (TPWC-buteljering) 12 y.o 54,1% (ca 500 kr)
Bidragare: AFR

”En dansk, privat buteljerad whisky i regi av The Peaty Whisky Club – TPWC

 


COTSWOLDS
Founder’s Choice Batch #1 60,9% 787 kr

Bidragare: HHG
“A single malt from the Cotswolds in Englandshire. Bottled in 2018 at cask strength after maturation in shaved, toasted and re-charred American Oak red wine casks. One of 2850 bottles”

GLENDRONACH
2007 Sherry Cask 11 Y.O / Danish Retail Exclusive 46% (ca. 700 kr)

Bidragare: HHM
“(Glendronachs Master Blender Rachel Barrie har skapat denna unika tappning endast för Danmarks återförsäljare. Speciellt utvalda Pedro Ximenez sherryfat ger otroligt djup och komplexitet till denna fantastiska singlemalt -whisky”)

 

De första intrycken och den samlade bedömningen av denna första runda var vi alla eniga om att detta överlag var en trevlig lina med goda whiskys överlag och där både doft- och smakkaraktärerna var ganska lika och påminde om varandra. När man ställde dessa emot varandra så upplevde vi också att sherryinslagen var förhållandevis små och inte kanske så direkt överväldigande. För övrigt kul med en dansk poängseger i denna omgången!

Presentation över vårt 1:a samlade resultat:

Efter den första avslutade omgången med lite efterföljande allmänt tjöt avnjöts en vällagad kvällsmeny med hemmagjord kall och krämig pastasallad, ugnsrödbetor med chévre och grillad fläskfilé. Till detta dracks det egen medhavd dryck eller öl/vin.

Till den andra omgångens lina fick vi med oss två svenska nya whiskysorter ifrån High Coast Whisky-destilleriet (Timmer och 63) och två tidigare provade sorter som fick agera utfyllnad och bli återprovade. (Laproaig 10 och Kilchoman PX Finish Cask Vatting, 56,7% (SWF-26). Enligt övervägande och vårt antagande fanns det väl även en viss chans för att kunna möta en del sherrynoter även i denna omgången men där rökinslaget ansågs skulle komma att bli lite större och kraftigare. Även detta rundan kördes enligt “Halvt blindprov”-upplägget. 

STARTLINA NR 2:

HIGH COAST WHISKY
Timmer 48% 6,94 år (The Origins Series) 499 kr
Bidragare: HHM
” Timmer består av 100% rökig whisky som har lagrats på first fill bourbonfat. (Fenolhalt: 44 och 46 ppm Fat: Bourbonfat Antal flaskor: 12 764 st) Ålder: 6,55 – 7,02 år (Genomsnittlig ålder: 6,94 år)”

 

LAPHROAIG
10 Years 439 kr
Bidragare: HHM
” Laphroaig 10yo is a full-bodied, smoky gem, with a residual sweetness and a hint of salt amid the seaweedy, peaty characters before a long warming finish. A classic dram”

 

HIGH COAST WHISKY
63, 5,25 år, 63% 863 kr
Bidragare: FAN
” High Coast Distillery ett av världens nordligaste whiskydestillerier. Precis där den 63:e breddgraden skär genom ett av vårt lagerhus nr.3 har vi lagrat denna rökiga, unika buteljering i 63 månader i 63-liters bourbonfat…”

 

KILCHOMAN
PX Finish Cask Vatting, 56,7% (SWF-26) 949 kr
Bidragare: AWC
” En specialbuteljering för Svenska Whiskyförbundet som endast anslutna whiskyklubbar har kunnat köpa in sig på och en flaska som fick ingå i första linan vid vårt 22:e event”

 

Även denna omgången ansågs redan ifrån start hålla whisky med riktigt hög klass och där de allmänna kommentarerna handlade om att detta nog totalt sett kunde tillhöra en av våra bästa omgångar hittills i klubbens historia. Den svenska High Coast-whiskyn föll i god jord och gillades mycket även om man fick vattna den en del för att kunna hitta rätt nivå. Kul också att kunna göra återprovningar av tidigare smakad whisky för att se hur man landar i sina bedömningar en andra gång. (Kan rekommenderas att man gör!)

Att den tungrökigt sherryinspirerade Kilchoman-whiskyn slutligen skulle plocka hem flest poäng totalt under detta eventet kom väl kanske heller inte som nån överraskning. ?? Så jäkla god och en whisky vi numera endast får ha våra minnen kvar av då sista slatten gick… #bottlekill #heelslayer #rip ✟ 

Presentation över vårt 2:a samlade resultat:

Summa summarum tackar vi alla inblandade för ännu en hellyckad afton med massor av goda whiskyinslag och trevligt umgänge där smaknoter och analyser avlöstes med lediga skratt och glada miner. Kan även nämnas att flera av deltagarna lyckades gissa och pricka in alla sorter rätt! För ovanlighetens skull finns det dock inga större felsägningar till floskeltoppen att rapportera om. ??

Till alla medlemmar riktas också en vidare hänvisning till att hålla lite koll på login-sidan för närmare info om klubbens fortlöpande och kommande aktiviteter och där det redan nu finns flera nya datumförslag att kunna kolla upp och ta ställning till…

Varje provad sort som ingått i detta event med dess tillhörande poäng och omdömen kommer att läggas upp och presenteras närmare här på sidan allteftersom resultaten blir sorterade och klara… På återseende!

//Amnehärad’s Whisky Club