2013, AWC, AWC-Event, Event #13, Värd – HGU, whiskyafton

AWC – Event 13 – 130215

Årets första whiskyafton 2013 har nu ägt rum och denna gången var det HGU som var aftonens suveräne värd…

Upplägget var som vanligt fritt och där varje medlem fick bidraga med helt valfri whisky och där de båda omgångarnas startfält bestämdes på plats. Som vanlig kördes provningen som ett “halvt blindtest”, dvs. vi visste vilka fyra sorter vi hade att göra med vid varje runda men inte i vilka glas de fanns.

jurasuperstition cragganmore12 tomatin12 cragg15_ad glenkinchie tomatin25 glenfarclas_vintage_2000_sw Longmorn-16

Deltagare/Bidragare: (Värd: HGU- 2013-02-15)
AFR: Jura Superstition
CPE: Cragganmore 12
FAN: Tomatin 12
HGU: Cragganmore 15 A.D Rattray
HHG: Glenkinchie 12
HHM: Tomatin 25
AWC: Glenfarclas 2000 Vintage (SWF-16)
AWC: Longmorn 16 *varuprov*

awc_event_13

Efter genomgång av sedvanliga punkter på dagordningen så bestämdes startfältet till första sittningen. Vi valde då för att vi hade möjlighet att ställa 2 stycken whiskymärken parvis emot varandra, dvs. Cragganmore 12 mot Cragganmore 15 A.D Rattray samt Tomatin 12 mot Tomatin 25.  Detta för att testa och om vi möjligtvis skulle kunna särskilja på dom vid den halv-blinda provningen.

awc13_omg1

 

Detta visade sig inte vara helt lätt men där alla lyckades plocka ut den äldsta och mest komplexa whiskyn under hela kvällen nämligen Tomatin 25. Lite anmärkningsvärt kan sägas att denna whisky råkade faktiskt få (efter avrundning) samma poäng som dess 12-årige lillebror.  Den äldre av dessa två var väldigt rik på både doft och smak och hade många lager att komma igenom. Den yngre däremot kändes något enklare till karaktären men där även prisbilden kan vägas in lite grann.

runda1Matchen mellan den 12- och 15-åriga Cragganmore-whiskyn var om möjligt ännu något svårare då vi på förhand hade goda förhoppningar om att kunna särskilja dessa båda. Detta visade sig vara svårare än vi hade trott och där Cragganmore 15 A. D Rattray fick rundans sämsta notering och där en viss besvikelse infann sig. 12-an smakades för andra gången av klubben och fick något sämre betyg än förra provningen.

Efter att en härlig köttgryta intagits ihop med en hel del skratt och allmänt skvaller så laddade vi om till sittning nummer två. Till detta startfältet hade vi med oss dels klubbens inköpta SWF-whisky, Glenfarclas 2000 Vintage och som släpptes till klubbar anslutna till Svenska Whiskyförbundet strax före jul och dels ett varuprov på en whisky (Longmorn 16) som kommer släppas i det ord. sortimentet på SB den 1 mars. De andra två var Jura Superstition och Glenkinchie 12

runda2

 

Efter att sista rundan avslutats räknades poängställningen ihop och den “fria provningen” tog vid då alla sorter plockas fram för allmän avnjutning. Med oss till bordet fanns då två också tidigare inhandlade och betygsatta AWC-whiskys i form av Bruichladdich Callejo Cask och Bruichladdich Octomore 4/167.

Så här föll sig vårt samlade resultat ifrån aftonen och där den bästa whiskyn för kvällen kom att bli vårt varuprov, Longmorn 16! Kul!

resultat_13

whiskyvaskorWTF??

Nån som försökt smuggla med sig en Coca Cola in till en whiskyprovning?  Det blir “spöstraff”!  Ja, vi får väl hoppas att den endast var avsedd som ett alkoholfritt(??) alternativ till maten denna kvällen, haha

 

En kväll som för övrigt kom att avslutas för ovanlighetens skull inom ganska rimlig tid, till förmån för den påföljande dagen… (men visst kan det väl trots detta ändå kanske funnits nån med tendens till skallebank dagen efter, av en eller annan mindre anledning, hehe)

Octomore_4_167ppm