2022, AFR, AWC, Carlstad Beer & Whisky 2022, Event, FAN

Carlstad Beer & Whisky 2022

Efter två års pandemi-uppehåll så var det åter dags för två AWC-medlemmar (AFR och FAN plus respektive) att få styra kosan mot värmland och sola’ i Karlstad där man under fredagen den 4/11 och lördagen 5/11 hade dukat upp till en efterlängtad Beer & Whisky-festival igen och där vårt besök gjordes på lördagen. Hela arrangemanget ägde numera som vanligt rum på CCC – Karlstad Congress Culture Centre som ligger strax intill Klarälven och där årets whiskymässa som nog väl hade krympt något(?) kunde klämmas in på enbart markvåningsplanet. Ett gratis provningsglas av lite större modell ingick i biljetten men där vi inte kunde hitta nått vanligt whiskyglas för mässan i år, vilket vi saknade lite.

Carlstad Beer & Whisky 2022

Vi hade som sagt sällskap av våra respektive som var med oss samt även grabbhalvorna PAN och HFR som kom att möta upp oss strax innan insläppet vid fyratiden, våra två juniorer som ännu inte har hunnit blivit invigda i klubbgemenskapen men där ett AWC-medlemsskap väl kanske inte ligger alltför långt bort i framtiden.

Den oligatoriska sonderingsrundan inleddes med gemensamt första stopp hos The Pine Ridge Brewery för ett inledande smakprov på av några av deras ölsorter som det dock inte kom att sättas några betyg på då det som vanligt inte är helt lätt att gå runt på dryckesmässa och samtidigt försöka sätta några mer djupdykande omdömen och poäng på det som smakas.

The Pine Ridge Brewery The Pine Ridge - beers

Vi (AFR och FAN) hade som grundmål bestämt oss för att åtminstonde kunna försöka få till ett “mellan tummen och pekfinger”-omdöme i folkvimlet på den whiskyn som skulle komma att avnjutas och där vårt första whiskystopp blev i montern hos Mackmyra. Efter en liten fundering och samspråk så togs beslutet att avvakta lite grann med de nya whiskysorterna Limousin och Destination som vi båda var lite nyfikna på och i stället först lägga slantarna på ett litet smakprov av deras senaste rökdestillat som används till Mackmyra Extra Rök 2.0. (De tidigare nämnda sorterna kom sedanmera att helt glömmas bort under kvällen, vilket ju var lite synd kanske när chansen nu fanns).

“Efter år av utveckling, genom analyser och förfining lanserar nu Mackmyra Extra Rök 2.0 – ett uppdaterat recept och det hittills rökigaste ifrån den svenska whiskypionjären.”

Extra mycket hjärta, extra mycket rök

Med innovation och nyfikenhet djupt rotat i Mackmyras DNA startade ett utvecklingsprojekt. Målet var att skapa den hittills rökigaste whiskyn i bolagets historia. Genom att bryta mellan hjärta och svans något senare vid destilleringen än vad som gjorts tidigare så kommer fler fenoler och kraftigare rök-karaktär fram. Ett större hjärta som vid 60,5 % visar upp en kraftigare rök men med fortsatt fyllighet, fruktiga och blommiga toner som kännetecknar destilleriets hantverk och gett uppskattning världen över.


Mackmyra Extra Rök 2.0. (Rådestillat) 60,5%

DOFT: Inte helt god och angenäm i doften. Gummislang, Drar lite åt finkelhållet…
SMAK: Ganska rå och lite spritig. Rökiga gummitoner. Cykelslangen är återkommande.
HELHET: Har potential att bli nått! Mycket karaktär i smaken.
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 14,50 FAN – 14,00 av 20,00 p – Medelbetyg 14,25 p


Efter den något råa och lätt spritiga inledande whiskyprovet hos Mackmyra styrde vi våra steg mot en något större Diageo-monter (kul att få se dom här på mässan!) med välbekant innehåll och som hade ett flertal tilltalande flasketiketter på hylldisken. Vi fortsatte (trodde vi) i rökets tecken och där det slutliga valet och aftonens andra whisky föll på en flaska ur Game of Thrones House Lannister-serien.

Lagavulin 9 46% – Game of Thrones House Lannister

Lagavulin 9 46% - Game of Thrones House LannisterDOFT: Ganska söt i doften. Nästan lite ananas. Med svaga rökstråk.
SMAK: Ingen större rökighet. Lätt maltighet. Ganska lång och halvsträv eftersmak.
HELHET: Fullt godkänd men ändå lite av en besvikelse då vi hade förväntat oss lite kraftfullare rökkaraktär på den.
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,00 FAN – 15,00 av 20,00 p – Medelbetyg 15,00 p


Efter en liten vidare rundvandring så blev nästa anhalt montern hos Gammelbacka Bryggeri, ett microbryggeri som är sprunget ur hembryggningens värld och lokaliserat i Karlskoga sedan 2016. 

Via ett stalltips ifrån tidigare Gullspångsbon speedway-Peter (som vi tror har varit eller är(?) lite grann involverad i detta bryggeriet) bestämde vi oss för att satsa på Märzen-ölet Gammelbacka Fest 5,3% för att rensa strupen lite grann och för att svalka oss i den nu mera lite mer folktäta lokalen.

“Maltig smak med inslag av rågbröd, torkad frukt, ljus sirap och apelsin” lyder Systembolagets smaknoter och som vi också kan skriva under på. Detta ölet kom dock inte heller att närmare betygsättas av oss.


Något lite urholkat på whiskydistributörer var ett gemensamt intryck när vi vandrade och kikade runt lite ibland både snus- och diverse ost- och olivförsäljare bland annat. I år fanns här även klockor (Carl Gustaf) och nån Balsamico-försäljare bland montrarna men dock inget vin(?) vad vi kunde se. Några av de större whiskyimportörer och buteljerare som vi saknade var bland andra Clydesdale samt TOMP, Edrington och Symposion. Bergslagens Destilleri hade vi också lite förhoppning om att kanske kunna få möjlighet att träffa på mässan men de lyste tyvärr också med sin frånvaro, för att nämna några.

Några som i alla fall var där var AGITATOR – Det unga och nytänkande vaakumdestilleriet ifrån Arboga! Och det gillade vi förstås och hit återkom vi gärna på ett besök! Dessutom hade man en väldigt trevlig prissättning på sina smakprover vilket vi tycker givetvis också skall uppmärksammas! 👍

I Agitator-montern provsmakades flera whiskys och där vi tyckte ungefär så här…

SWEDEN ROCK 22 – KASTANJ OCH SHERRY 40%

HELHET: Rund maltig doft. Svag vanilj, Soft eftersmak med inslag av svag lakrits/anis
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,50 FAN – 15,50 av 20,00 p – Medelbetyg 15,50 p

Agitator Single Malt Rök 43%Agitator Single Malt Whisky Rök 43%

HELHET: God (medel)rökighet med inslag av torv och en lättare örtighet, här hittas även en viss fatighet.
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,75 FAN – 15,25 av 20,00 p – Medelbetyg 15,50 p

Även Agitator Single Malt 43% kom att provas men där föll tyvärr våra smaknoteringar helt bort… eller rättare sagt glömdes att antecknas då vi stod och samtalade lite med våra medföljande grabbhalvor som hade återanslutit till oss efter att ha gått sitt egna varv runt på mässan 🙂

Göbbe1 - Göbbe2 Prao's...


Ett annat svenskt destilleri som nu har varit med ett tag och som också kunde besökas på festivalen Karlstad Beer & Whisky var High Coast Whisky och där det provsmakade ett par olika sorter och språkades lite med utställarpersonalen. Tyvärr blev det bara smaknoter nedskrivna för en av dem och det var den romlagrade versionen som provades av oss båda.

High Coast Doubles Rum Cask 50,9% High Coast Doubles Rum Cask 50,9%

High Coast Doubles Rum Cask 50,9%

HELHET: Fyllig smak. Viss maltighet blandat med rominslag och lite peppar. Här finns även en viss underliggande fatbeska vilket ger ett något torrar karaktär.
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,25 FAN – 15,25 av 20,00 p – Medelbetyg 15,25 p


Ett återbesök blev det även hos Diageo och där frestelsen var stor att kunna klippa ett smakprov på en 20-årig Cragganmore men där snålheten slog till lite grann och där valet slutligen istället föll på en Singleton 18 yo 40%.

Kul att så här på en whiskymässa kunna få smaka på en whisky som kanske inte ligger allra längst fram på önskelistan men som man ändå vill prova, var lite av tankegångarna kring denna whisky när vi smakade på den. Lite så här i efterhand så hade nog den starkare 17-åringen ifrån Singleton förmodligen varit ett ännu bättre alternativ… eller att man hade slantat upp och tagit Craggan som vi tänkte först! 🙂

Singleton 18yo 40%Singleton of Dufftown 18 yo 40%

HELHET: Mjuk rund doft. Torkad frukt. Lite åt spelsin/citron-hållet. God men lite i alkoholsvagaste laget och kanske inget att skriva hem om…
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,00 FAN – 15,50 av 20,00 p – Medelbetyg 15,25 p


En annan spännande och för oss båda helt oprovad whisky som fanns på plats på mässan var Wolfburn Distillery – ett skotsk whiskydestilleri i Thurso, Caithness i norra Skottland. Efter att ha upphört med produktionen på 1860-talet öppnades ett nytt destilleri med samma namn 2013.

Den inledande whiskyn lanserades globalt under mars 2016 och har vunnit flera guldmedaljpriser i internationella tävlingar. Som de röknördar vi är bad vi givetvis om att få testa deras mest rökiga version som fanns med på mässan.

Wolfburn Morven 46% Wolfburn Morven 46%  

Wolfburn Morven (10 ppm) 46%

HELHET: Lätt fyllig rökighet. Gråpäron, Med viss röksmak, lite torr strävhet på tungan. Lite mer rökkaraktär hade väl inte skadat…
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 15,50 FAN – 15,75 av 20,00 p – Medelbetyg 15,75 p


Vårt sista depåstopp för aftonen blev hos Nordmarkens Destilleri och där vi tog möjligheten att stifta bekantskap med en orökig svensktillverkad whisky som spenderat sju år på sherryfat.

Nordmarkens Destilleri Exspecto II 50%Nordmarkens Destilleri Exspecto II 50%

HELHET: Här hittas ganska mycket ekfatsinslag och Olorosso-russin. Kanske lite punchpralin lågt där bak.  
Vårt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
AFR – 16,25 FAN – 16,00 av 20,00 p – Medelbetyg 16,25 p

Ifrån detta värmländska destilleri som är beläget vid Holmedalsjön strax norr om Årjäng så fick vi även chansen att smaka lite på av den kryddade Nordmarkens Gyllensnaps samt i vårt tycke den kanske något lite godare Falubrännvin – Kryddad med Pomerans och Plommon 42%.

Nordmarkens Falubrännvin Nordmarkens Destilleri


Summa summarum och trots det kanske något lite glesa whiskyutbudet en mycket genomtrevlig lördageftermiddag och afton där vi även kom att språkas några ord med Bjarne som är en av grundarna bakom IslayWhisky.se. Kvällen kom sedan att dra vidare mot mycket gott käk på Ristorante Alfie och där det senare även blev en liten snabbvisit hos Carlstad ölhall efteråt för att avnjuta lite gott öl. Även puben Bishop Arms som låg i botten på hotellets byggnad fick ett besök av oss för lite eftersläckning innan det slutligen blev dags att säga godnatt och gå och knyta sig. 😄🍺

//Amnehärad´s Whisky Club
(AFR och FAN med respektive samt praos’erna HFR och PAN och deras senare anslutande respektive)