2011, FAN, Sample, Speyside

Benriach Curiositas 10

benriach_curiousitas10Region: Speyside
Styrka: 40 %
Pris: 379 kr

Event: Sample #1 (blindprov)
Provdatum: 110112
Bidragare: FAN

Medelpoäng: 15,60 av 20,00 p Se skala

AFR CPE FAN HGU HHG HHM
15,50 13,50 16,25 16,00 16,50 16,00

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

DOFT:
En väldigt god och ganska fruktig och mycket rökig doft med inslag av tjära. Ett visst inslag även av söt karamell. Doft av lite päron och ljung. Smaken väl balanserad och sticker inte ut speciellt, men väldigt len och lite söt. Rökig, bastu(lave),tjärad eka, lite frukt i bakgrunden. Lite rökig med inslag av vanilj. Mycket rök, men ändå en del frukt eller vanilj. Luktade man i flaskan fanns nästan bara rök. Doften ligger lite åt det ettriga hållet med mycket rök och tång.

SMAK:
Ganska frän, rökig… Vass i smaken, grapefruktskal o rök. Lagom rökig, ganska kraftig smak. Smaken väl balanserad och sticker inte ut speciellt men väldigt len och lite söt. En ganska kraftfull inledning med mycket röksmak, ganska torr och lite spritig och med en nyans av tjära. En rökig god smak med lite tjära o fruktsmak.
Kola, fruktig.

E-SMAK:
Härlig hetta i hela munnen! Rök, sälta. Lång angenäm eftersmak. Övergår i en underbar halvlång eftersmak med rök, kola och efter en stund även lakrits. Lång rökig, trä och brända mandlar (?), torr. Mycket god så fort det fräna försvunnit. Härligt avslut med en distinkt skjuts av mycket rök (ej tjära mest rök). Smaken avtar dock ganska fort medans röken hänger kvar en stund. Eftersmaken är lite kort men mycket god.

HELHET:
Mycket god whisky med lagom bett i. Riktigt bra, En whisky i min smak. En mycket angenäm, ganska torr och rökig whisky med ett viss fruktinslag och med ett gott avslut. Kanske lite spritig. Provade att vattna, men kvar blev bara rök och salt/jod. Helheten är bra