2017, AWC, AWC-Event, Event #20, Värd - FAN, whiskyafton

AWC – Event 20 – 170505

Vid vårt näst senaste event #19 hade nästan ett helt år hunnit passera mellan de ordinarie provningarna och när det nu hade gått bort emot tio månader sedan förra gången så tyckte vi att det var läge att försöka styra upp och få till ett race igen med alla medlemmarna. 🙂 🙂

Och det gick!! (…rätt i bullseye, från 2,5 m enligt HGU och CPE som hade säkra siffror på det och visste världsrekordet ifrån onani-VM)

När det värsta sorlet lagt sig och vi hade samlat ihop oss lite grann kunde vår spontanprovning med av deltagarna valfri medhavd whisky och ett par tillskjutna klubbflaskor börja. Som vanligt körde två startlinor med fyra sorter i varje och där vi provade sorterna enligt vårt blinda upplägg (vi vet vilka fyra som ingår men inte i vilka glas). För några av sorterna blev det återprovning då de varit med vid något tidigare event men det är ju alltid kul och intressant att se om tidigare omdömen och poäng står fast.

Efter sedvanlig formalia med lite statusuppdateringar om klubbläget och lite annan omkringliggande information och gratulation av vår 50-åring så kunde kvällens första provning inledas med följande sorter:

STARTFÄLT NR 1:

 

Bowmore Black Rock 40% (429 kr)

Bidragare: AFR

“Bowmore Black Rock är en av Bowmores nya travel retail utgåvor. Lagrad främst i före detta spanska sherryfat”

 

Mortlach 21 Y.O 57,6% (1.499 kr)

Bidragare: AWC (klubbwhisky)

“En whisky från Svenska Whisky-förbundet och Gordon & MacPhail, (SWF nr. 21)
Nr of bottles: 623, Cask nr: 8180, Dest: 1994, Bottled: Feb-2015″

 

Compass Box Peat Monster 46% (699 kr)

Bidragare: AWC (klubbwhisky)

“En whisky från Svenska Whisky-förbundet och Compass Box (SWF nr. 24)
Nr of bottles: 2000, Blended, non chillfiltered, no coloring”

 

 GlenDronach Peated 46% (549 kr)

Bidragare: FAN

“En whisky lagrad på amerikanska bourbon hogsheads på cirka 230 liter för att därefter få en slutlagring på typiska GlenDronska sherryfat, både klassisk Oloroso och den sötare Pedro Ximenes”

Den första blindomgången inleddes med att i första glaset (1) hitta en ganska mörk whisky och där vi fann en hel del inslag av katrinplommon, dadlar, russin, färskt trä och vanilj i både doft och smak samt en liten touch av aceton. Även en svagare rökton gav sig till känna. De flesta upplevde den lite för tam i smaken och där vi tyckte att doften var något bättre.
Facit: Bowmore Black Rock 40%

Andra (2) glaset hade en lite rökig jordighet i botten tillsammans med litet inslag av wellpappskartong, aprikos, citrus, päron och lite våt asfalt i doften. Överraskande stort tryck i smaken på denna och där även litet inslag av krämbulle och gummi har tillkommit i denna för övrigt riktigt trevliga whisky och som hade lite marinerad frukt i efterklangen. Blev aftonens vinnare vid första omgången!
Facit: Mortlach 21 y.o 57,6%

Glas nr tre (3) bjöd på en lite gummirökighet i doften och där det även hittades lite torr askighet, torv och toner av blött gräs, charkuterier och lite lavendel. Smaken hade en lite pepparhetta och med en del beskare undertoner som följde med i eftersmaken. Några hittade även några mandelbiskvier i smaken på denna whisky. En whisky som för övrigt är vårt senaste gemensamma inköp till klubben via SWF.
Facit: Compass Box The Peat Monster 46%

Fjärde och sista glaset (4) och omgångens poängmässigt sämsta whisky hade en ganska klen, black och intetsägande doft till att börja med. Efter lite luftning kom litet inslag av kullerbyttsmatta och en ganska ny disktrasa fram. Inget som direkt övertygade. Smaken hade liten torr beska i sig och var lätt vattnigt och tunn. Tyvärr en besvikelse och lite av en axelryckning hos de flesta.
Facit: GlenDronach Peated 46%

Efter liten summering av första omgångens resultat så tändes grillen och det blev dags att avnjuta lite grillat käk, denna riktigt varma och sköna majkväll. (vi klarade i år att ej elda upp alla korvarna galant!! 🙂 )

En och annan anekdot ifrån tidigare provningar luftades och skrattades åt och där stämningen som vanligt vid våra whiskyevents, var riktigt uppsluppen och trevlig. 

Efter avdukning och diskning av våra whiskyglas blev det så äntligen dags för den andra startlinan, ett ganska rökbetonat race dessutom! 

STARTFÄLT 2:

 

Mull-A-Mhoine 10 y.o 46% (ca 410 kr)

Bidragare: CPE 

“En 10-årig Island Of Mull-whisky ifrån Robert Butler Selection och som är en vatted Ledaig som har mognat på bourbon- och sherryfat”

 

Finlaggan Eilean Mor 46% (ca 300 kr)

Bidragare: HHG

“Ett 2015-släpp ifrån Finlaggan med lite högra alkoholhalt och med ett okänt innehåll ifrån något av Islay-destillerierna…”

 

Kilchoman Machir Bay 46% (499 kr)

Bidragare: HHM

“Året 2016 är den femte versionen med vatted whisky ifrån Kilchoman som lagrats på first-fill bourbon casks runt 6 år för att sedan avslutas och giftas ihop på oloroso sherry casks”

 

Caol Ila Dest. Ed (2001) 43% (725 kr)

Bidragare: HGU

“Special Release C-si; 9-743 – Double Matured in Moscatel Cask, Distilled 2001, Bottled 2013 – Limited Edition”

 

Vårt andra startfält inleddes med att i glas ett (1) hitta en del citrusinspirerade tongångar som dessutom hade en lite gumminyans i sin ganska milda rökighet. Vanilj, äpple, cider, limejuice, narkos och cykelslang var smaknoter som kom att diskuteras kring doften på denna whisky. Även smaken upplevdes lite medicinal med goda, sötrökiga tongångar som uppskattades hos många av deltagarna hos denna lättdruckna whisky.
Facit: Mull-A-Mhoine 10 y.o 46%

I glas nr två (2) fanns också där en ganska gummibaserad doftklang i snoken och som även hade en del sötare inslag tång och lakrits. Smaken upplevdes lite sötkemisk med en beskigare eftersmak som hade inslag av lite bränd sirap.
Facit: Finlaggan Eilean Mor 46%

I treans whiskyglas (3) fanns välkända tongångar i den ganska kraftfulla rökigheten som alla kände igen och som fick oss att dra lite på smilbanden när vi alla nickade instämmande… Islay… gummitoner… torr askighet, träfat… och vilken härlig eftersmak och vilken whisky, detta måste bara vara Kilchoman!!! (vilket det också var)
Facit: Kilchoman Machir Bay 46%

Sist ut och i aftonens sista och fjärde (4) glas (nja, i alla fall vid den ordinarie provningen, hehe) kom också det att bli en lite svagt fenolisk och böckling-baserad doftupplevelse. Vidare kom det att föras en del diskussion om “brun godissvamp” när det gällde smaken som också en liten ton av fatbeska och russin i sig förutom den lätt blöta rökigheten, gröna äpplen och nånting lite metalliskt.
Facit: Caol Ila Dest. Ed (2001) 43%

Summa summarum ifrån vårt 20:e whiskyevent blev följande:

AWC och värden FAN säger tack till alla för en mycket trevlig afton och påminner om att svar på CPE-samplen bör ha kommit in innan jul… 2017! 😀