2020, AWC, Blindprov, HHM, Highland, Sample

Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%

(AWC-sample #78, HHM)

Så har vi då, efter en liten kortare försening avslutat vårt 78:e hemliga blindprov i whiskyklubben. Denna omgången med en maltwhisky från destilleriet Miltonduff och som länge har utgjort stommen i Ballantine’s blended whiskys. Detta är den första buteljeringen med singlemalt från Miltonduff.

“Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av ljunghonung, gula päron, vanilj, torkad ananas, apelsin och macadamianötter”. //Sb

Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%Region: Highlands
Styrka: 40%
Pris: 399 kr

Event: AWC-sample #77 Värd: AWC
Provdatum: 201030 (Oktober)
Bidragare: HHM

 

Medelpoäng: 15,25 av 20,00 p Se skala

/>

 

AFR CPE FAN HGU HHG HHM
15,00 14,75 15,00 16,00
Medelpoäng: (avrundat) 15,25 p

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

HGU:
SORT: (min gissning) Paul John
DOFT: ganska fruktig 3.5
SMAK: smakar nåt godis. Kanske det är Ahlgrens bilar 4
ESMAK: skaplig eftersmak. 4
HELHET: 4
TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

FAN:
SORT: (min gissning) Ballantine´s The Glenburgie 15 y.o
DOFT: Riktigt mjuk, nästan sammetslen doft med inslag av toffekola, gammalt trä och Ahlgrens bilar. Här finns också nånting lätt smörigt som är trivselhöjande.
SMAK: Uppfattar lätta tobaksstråk direkt vid första sippen. Sen kommer kolasmaken som också har en något lätt spritig ton i sitt följe. Medelsöt, ganska obesk smak på denna whisky. Kanske finns här även inslag av möbelfernissa mot slutet och en ynnest av gråpäron.
ESMAK: Nånstans runt medellång, med svagt torrsträva (sherry)inslag och lite krydda.
HELHET: En god whisky med lätta sherryinslag med lite söt kola i botten
TOTALPOÄNG: 14,75 p av 20,00 p

HHM:
SORT: (*bidragare*) Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 16,00 p av 20,00 p

AFR:
SORT: (min gissning) High Coast
DOFT: sherry, päron 4
SMAK: vanilj, 3,75
ESMAK: 3,75
HELHET: 3,5
TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

Vi tackar HHM för *bidraget* till denna omgången och till alla deltagare som inkommit med sina smaknoteringar och poäng. Den aktuella sample som kommer härnäst bidrages av AFR och där det planerade intervallet för provsmakning/svarsinlämning är under hela månaden: NOVEMBER!
(Vid behov, kontaktas webbis för ev. tomflaskor)