2021, AFR, AWC, Sample

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%

(AWC-sample #85, AFR)

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%

Mörkret faller och hösten har nu nått oss här med full styrka… full kraft hade också innehållet i vårt 85:e hemliga blindprov med vår whiskyklubb och där vi denna gången fick smaka och gissa på en Batch Strength-whisky på 50% ifrån ett okänt och ej angivet destilleri och som går under whiskynamnet Finlaggan. Denna whisky har framställts med hjälp av hårt torvrökt malt (40 ppm) och med mältat korn ifrån Port Ellen Maltings. 

“Nyanserad, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, jod, ljunghonung, halm, vanilj, apelsin, nötter och tjära” //Sb

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%Region: Sverige
Styrka: 50%
Pris: 388 kr

Event: AWC-sample #85 Värd: AWC
Provdatum: 211031 (Oktober)
Bidragare: AFR

 

Medelpoäng: 17,25 av 20,00 p Se skala

 

AFR CPE FAN HGU HHG HHM
17,00 17,25 17,50
Medelpoäng: 17,25 p

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

AFR:
SORT: (*Bidragare*) Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

HGU:
SORT: (Min gissning) Port Askaig
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 17,50 p av 20,00 p

FAN:
SORT: (Min gissning) Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 50%
DOFT: En mycket sötrökig doft med inslag av gammalt trä, halm och även lite anis. Läckert 24-karats-färgad whisky med ganska små men kvarhängande whiskylegs. Med tid (och ovattnad) blir doften något lite mera spritig i glaset. Lite vaniljkola kan anas.
SMAK: Sotig smak med hög sötma och liten suraktig torvighet i botten. Här finns också nyanser som påminner om gammalt trä och där även en liten ton av päron kan hittas tillsammans med en liten maltighet.
ESMAK: Lång god och kvarhängande och där vaniljkola tycker jag framträder mer mot slutet och där även den goda rökigheten har blivit något mera maritim och kanske även fått en lite dovare/fylligare karaktär.
HELHET: En mycket god och ganska fyllig rökwhisky som bjuder på en del torvighet tillsammans med en viss fruktsötma och liten vanilj-kola-fruktig ton.
TOTALPOÄNG: 17,25 p av 20,00 p

[wp_charts title=”finlaggan50″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,15,25,25,15,30,25,15,35,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

(SMAKHJUL – i skala 0 till 50) 
  AFR CPE FAN HGU HHG HHM Gäst Medel:
FATIGHET 20 20
BESKA 15 15
SÖTMA 25 25
FRUKTIGHET 25 25
BLOMMIGHET 15 15
MALTIGHET 30 30
KOMPLEXITET 25 25
KRYDDIGHET 15 15
RÖKIGHET 35 35
SPRITIGHET 15 15
Viss avrundning uppåt sker ev. vid medelräkning

 

Vi tackar AFR för *bidraget* till denna omgången och till alla deltagare som inkommit med sina smaknoteringar och poäng. Den aktuella sample som kommer härnäst bidrages av CPE och där det planerade intervallet för provsmakning/svarsinlämning är under hela månaden: NOVEMBER!

Obs! Så länge inte det rätta svaret har presenteras här på klubbsidan för den aktuella omgången finns fortfarande möjlighet för svarsinlämning, om råkar vara sent ute…

(Vid behov, kontaktas webbis för ev. tomflaskor)