2022, AWC, FAN, Sample

Arran Heavily Peated Sherry Cask 50%

(AWC-sample #87, FAN)

Vårt 87:e hemliga smakprov var en whisky som kommer ifrån Arran, destilleriet som grundades 1995 på ön med samma namn och som Harold Currie, tidigare direktör för Chivas Brothers står bakom. Han driver idag ägarbolaget Isle of Arran Distillers och de två destillerierna Lochranza (som denna whisky är producerad vid) och Lagg på norra respektive södra delen av ön Arran.

“Nyanserad smak med påtaglig rökighet och tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, russin, jod, ostronskal, smörkola, ceder och choklad” //Sb

Region: Isle of Arran
Styrka: 50%
Pris: 549 kr
Event: AWC-sample #87 Värd: AWC
Provdatum: 220228 (Februari)
Bidragare: FAN

 

Medelpoäng: 17,00 av 20,00 p Se skala

 

AFR CPE FAN HGU HHG HHM UJA(G)
15,50 17,00 16,00 17,00 16,50 20,00
Medelpoäng: 17,00 p

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

HGU:
SORT: (Min gissning) Cardu
DOFT: .
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 16,00 p av 20,00 p

HHG:
SORT: (Min gissning) Arran Heavily Peated Sherry Cask (RÄTT!!)
DOFT: 4.25 Mörk bärnsten/brungul färg. Mycket doft med inslag av aprikos, vanilj, choklad men inte minst sherry. Även någon frisk marin doft och bastulave.
SMAK: 4.25 Frisk ganska stark där sherryn dominerar men även nötter, vanilj och smörkola.
ESMAK: 4.25 Medellång där whiskyn blir mer fatbesk och kanske även lite mörk choklad. Är det en svag röksvans i bakgrunden? Kanske!
HELHET: 4.25 Mycket trevlig och ganska komplex whisky där fokuset landar på den rika sherryn. Whiskyn hade gärna fått ha lite rök som eventuellt förlängt dess eftersmak. Men som sagt en väldigt god whisky ändå precis som den är. En te tack!
TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

AFR:
SORT: (Min gissning) ?
DOFT: .
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 15,50 p av 20,00 p

HHM:
SORT: (Min gissning) Paul John Christmas Edition
DOFT: 4,25 Farinsocker, russin, caramel
SMAK: 4,00 Söt, mer russin, vanilj
ESMAK: 4,00 Torkad frukt, färsk trä, lite röktoner
HELHET: 4,25 En söt och god whisky, med toner av fruktkaka. Fin färg
TOTALPOÄNG: 16,50 p av 20,00 p

FAN:
SORT: (*Bidragare*) Arran Heavily Peated Sherry Cask 50%
DOFT: Söt med härlig sherrykaraktär och med en underliggande rökighet i mellanregistret. Här hittas även choklad, russinpraliner och aprikos.
SMAK: Tjock, trögflytande ja nästan klibbig skulle jag vilja påstå att munkänslan är när man smakar på den. Riktigt nice whisky med goda sherrysmaker av russin, dadlar, plommon och där även en lätt nötighet kan anas. Liten syrlighet kommer också fram och som balanserar upp fint och där min enda egentliga önskan är att själva rökinslaget kunde för min del ha fått vara mycket större.
EFTERSMAK: Lite mer sötsyrliga inslag i den avslutande delen och som har en lätt till medelrökig efterklang. Även lite gräddkola och vanilj kommer fram. Kanske att det rökiga inslaget förstärks något ju närmare botten på glaset man kommer.
HELHET: Bättre än förväntat för min del och en whisky som både prismässigt och smakmässigt levererar riktigt bra och är lättdrucken. Detta dricks gärna igen!
TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

UJA (Gäst):
SORT: (Min gissning) ?
DOFT: .
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 20,00 p av 20,00 p

Vi tackar FAN för *bidraget* till denna omgången och till alla deltagare som inkommit med sina smaknoteringar och poäng. Den aktuella sample som kommer härnäst bidrages av HGU och där det planerade intervallet för provsmakning/svarsinlämning är under hela månaden: MARS!

Obs! Så länge inte det rätta svaret har presenteras här på klubbsidan för den aktuella omgången finns fortfarande möjlighet för svarsinlämning, om råkar vara sent ute…

(Vid behov, kontaktas webbis för ev. tomflaskor)

Ps! Vi säger snyggt jobbat till HHG som lyckades pricka in rätta sorten och skickar även med en liten heads up också för vår strax inkommande SWF-whisky… (mer info kommer senare i mobilen)